Direct door naar content
Rolstoelles van ‘stuntman’ Kees-Jan van der Klooster afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelles van ‘stuntman’ Kees-Jan van der Klooster

12 december 2020

Als je net in een rolstoel terecht bent gekomen moet je daar in het begin heel erg aan wennen. Zeker op straat met alle stoepjes, trappen, en loszittende straatstenen vraagt dat nieuwe vaardigheden. Voormalig zitskiër Kees-Jan van der Klooster (43) weet daar alles van. Hij geeft nu rolstoelvaardigheidstrainingen aan iedereen in een rolstoel. Zijn verleden als stunter met een skateboard komt daarbij goed van pas. 

Kees-Jan was in zijn jeugd veel op straat in Vlissingen te vinden met zijn skateboard. Hij was toen al nergens bang voor en dat werd niet minder toen hij na een snowboardongeluk in 2001 zich volledig stortte op het zitskiën. In die sport deed hij twee keer mee aan de Paralympische Spelen en meerdere edities van de X Games. Na zijn topsportcarrière begon hij met het opzetten van rolstoelvaardigheidstrainingen, want hij wilde de handigheidjes die hij zichzelf had aangeleerd ook aan anderen overbrengen. “Je kunt je wel laten duwen, maar wat is nou mooier dan veel dingen zelf te kunnen?”, zegt hij in een artikel van Dagblad PZC. 

Zelfstandiger

Hij reist nu het hele land door om training te geven aan rolstoelers die eerst de beginselen in een sporthal leren en later ook op straat hun skills mogen testen. Zo komt Kees-Jan ook weer terug op de boulevard van Vlissingen waar hij zelf met zijn skateboard zijn trucs deed. Voor Kees-Jan is het belangrijkste doel in de trainingen dat de deelnemers zelfstandiger worden en meer zelfvertrouwen krijgen doordat ze hun rolstoel beter in de hand hebben. 

Stoepjes op en af

Bij deelneemster Renée Zilverentant lijkt dat goed gelukt. Zij vertelde aan de verslaggever van PZC dat ze eerst altijd moeite had haar balanspunt te vinden in de rolstoel. Door de training van Kees-Jan heeft ze die te pakken. “Dat geeft enorm veel rust. Ik kan nu stoepjes op en af. Ik kan ook trapjes op en af. Ik hoef niet steeds meer naar goede plekken te zoeken waar ik met mijn rolstoel van een stoepje af kan, ik kan nu ook op minder makkelijke plekken terecht. Er gaat een wereld voor me open.”

Bekijk in dit oudere filmpje hoe Kees-Jan van der Klooster de trappen op station Utrecht Centraal achteruit neemt: 

Lees het hele artikel op PZC.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: