Direct door naar content
Sander ging sporten dankzij hulphond Brighty afbeelding nieuwsbericht

Sander ging sporten dankzij hulphond Brighty

19 december 2020

Sander Koomen is geboren met syndroom van Usher, waardoor hij langzaam doof en blind wordt. Bij zijn geboorte was hij al zwaar slechthorend en rond zijn puberteit merkte hij dat hij nachtblind werd. Hij kreeg door zijn aandoening al te horen dat hij dromen als motorrijden of helikopterpiloot wel kon vergeten. Sinds kort heeft hij een nieuwe droom: de Paralympische Spelen van Parijs in 2024 halen als triatleet. En dat allemaal dankzij een hulphond. 

Rond zijn 35ste gingen de ogen van Sander in eens hard achteruit. Hij kon daar maar moeilijk aan wennen en merkte dat hij steeds minder in zijn vel ging zitten. Hij kreeg last van dwangstoornissen en zijn gedrag veranderde. Hij maakte zijn wereld steeds kleiner, maar dat bleek geen oplossing. Een jaar revalideren in Apeldoorn liet hem zich zelf weer helemaal hervinden. In het revalidatiecentrum mocht hij ook een keer lopen met een hulphond. Hij was meteen om: “Dit is wat ik wil!”, vertelt hij in een video.

Zelfvertrouwen

Met zijn hulphond Brighty werd zijn wereld veel groter. En hij durfde ook veel meer. Toen hij een oproep zag voor Paralympisch talent dacht hij voor het eerst niet aan zijn beperking. “Omdat ik met Brighty toch dat zelfvertrouwen hebt gekregen denk je: we gaan dit samen aan.” Hij werd gelijk gegrepen door de sport triatlon, een uitdagende sport met zijn beperking ook goed is te doen. Dat hij daar talent heeft bleek dit jaar al, want samen met zijn buddy Davy werd hij Nederlands kampioen Paratriatlon! 

Paralympische Spelen

Nu werkt hij hard aan zijn grote doel: deelname aan de Paralympische Spelen van Parijs in 2024. Met zijn verhaal hoopt hij vooral heel veel mensen te inspireren. “Ondanks de beperking die ik heb wil ik laten zien dat je er toch heel veel moois uit kunt halen.”

Bekijk hier de korte video die over Sander is gemaakt: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: