Direct door naar content
Nathalie McGloin: “In autorace is iedereen gelijk” afbeelding nieuwsbericht

Nathalie McGloin: “In autorace is iedereen gelijk”

21 december 2020

Natalie McGloin is de laatste jaren in de autosport een invloedrijke coureur geworden. Niet het feit dat zij vrouw is, maakt haar bijzonder in de racewereld. Nathalie is de eerste autocoureur met een dwarslaesie. Behalve dat ze in haar Porsche Cayman S heel hard rijdt, zet ze zich ook in om haar sport meer toegankelijk te maken voor iedereen met een beperking. 

Op haar zestiende raakte Nathalie bij een verkeersongeluk betrokken waardoor ze haar nek brak. Ze raakte verlamd vanaf haar borst, wat haar leven ingrijpend veranderde. Zestien jaar later ontdekte ze dat autoracen alles wat ze door dat ongeluk had verloren weer terug kon krijgen. “Als ik achter het stuur zit dan voel ik mij vrij  en normaal zoals iedereen. Ook al is racen natuurlijk alles behalve normaal. Ik laat mijn rolstoel achter in de pitstraat en dan ben ik niet meer beperkt. In de auto ben ik alleen zonder mijn beperking.”

"Ik laat mijn rolstoel achter in de pitstraat en dan ben ik niet meer beperkt. In de auto ben ik alleen zonder mijn beperking"

- Nathalie McGloin

Dat gevoel gunt zij anderen met een beperking ook. Daarom zet zich binnen een speciale commissie van de wereld autosportfederatie FIA in om de autosport meer toegankelijk te maken voor zowel deelnemers als toeschouwers. In 2021 worden bijvoorbeeld projecten gelanceerd om alle Formule 1 en Formule E-cicruits volledig begaanbaar te maken voor fans met een beperking. 

Geen aparte categorie

Nathalie ziet het als haar persoonlijke missie om te laten zien om autosport voor coureurs met een beperking normaal te maken. Ze wil daarom anderen graag inspireren want in de zichtbaarheid van coureurs zoals zij moet nog veel gebeuren. “Als je niemand zoals jij iets ziet doen, dan denk je niet dat het haalbaar is. Er zijn al best veel coureurs met een beperking over de hele wereld die racen, maar die worden niet echt opgemerkt door het grote publiek”, zegt Nathalie. Dat komt volgens haar ook door in de autosport geen aparte categorieën bestaan voor coureurs met een beperking.

Anderen inspireren

“Op het racecircuit zijn wij gelijk aan iedereen. Dat is natuurlijk geweldig en dat vind ik en andere coureurs met een beperking ook de schoonheid van onze sport. Aan de andere kant krijgen wij niet de publiciteit die we als autosport met een beperking wel nodig hebben om het aantrekkelijk te maken voor anderen met een beperking.Ik ben er trots op dat we tegenwoordig kunnen zeggen: autosport is voor iedereen.” Die boodschap draagt zij zelf zoveel mogelijk uit door haar inspirerende verhaal te delen. Kijk bijvoorbeeld maar naar dit mooie filmpje:

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: