Direct door naar content
Leer thuis schaken of dammen met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Leer thuis schaken of dammen met een beperking

04 januari 2021

Ben jij gek op spelletjes waarbij je je hersenen flink moet kraken? Dan is schaken of dammen misschien wel een ideale sport voor jou. Je traint hierbij je brein op vaardigheden als logisch denken, rekenen, ruimtelijk inzicht en concentreren. Deze denksporten zijn erg geschikt om met een beperking te doen; voor mensen met een visuele beperking bestaan zelfs aangepaste borden. Schaken en dammen zijn ook nog eens coronaproof denksporten waar je nu thuis al mee kunt beginnen. 

Schaken en dammen zijn totaal verschillende denksporten. Kijk alleen maar naar het bord: een dambord heeft kleinere en daardoor ook veel meer velden dan een schaakbord. Bij schaken heb je ook met meer verschillende stukken te maken. Voor beide sporten geldt dat je tactisch moet kunnen nadenken over je volgende zet en het liefst ook al die van je tegenstander. De voordelen van schaken en dammen zijn daardoor ook ongeveer gelijk. Je traint je denkvermogen en daarmee kun je je brein lang fit houden. Uit verschillende onderzoeken is ook al gebleken dat kinderen die schaken beter presteren op school. 

Dammen

Bij dammen speel je met vijftig zwarte of vijftig witte stenen. De bedoeling van het spel is dat je alle stenen van je tegenstander slaat zodat hij of zij geen zet meer kan doen. Dammen kun je met verschillende beperkingen spelen, bijvoorbeeld met een visuele beperking. Dan speel je op een bord met meer inkepingen en met speciale stukken die wat groter zijn. Op die manier kun je de stenen en de velden beter voelen. Ga voor alle informatie en clubs bij jou in de buurt naar deze pagina

Schaken

Door de Netflix-serie The Queen’s Gambit is schaken in eens heel erg populair. Het is ook een erg leuk tactisch spel, zeker als je de zetmogelijkheden van alle stukken door hebt. Een pion mag bijvoorbeeld maar een stap per beurt zetten, maar de koningin kan weer alle kanten en zover als ze wil op bewegen. 

Afhankelijk van je beperking kan het spel makkelijk worden aangepast. Als je in een rolstoel zit dan hoef je niet veel aan te passen, want iedereen doet dit zittend aan een tafel. Voor blinden en slechtzienden zijn er speciale schaakspellen waarbij je met grotere stukken speelt, zodat je de stukken makkelijker herkent. Het onderscheid in zwart en wit wordt trouwens met een pinnetje op de kop van het stuk gemaakt. Door aan het stuk te voelen weet je zeker dat je je eigen paard verzet en niet dat van je tegenstander. 

Ga voor alle informatie over schaken met een beperking naar deze pagina. Daar vind je ook alle schaakclubs in Nederland waar jij terecht kunt. 

Door de lockdown kun je nog niet bij een schaak- of damclub kijken, maar in de tussentijd kun je natuurlijk wel al thuis beginnen met het aanleren van de basisregels van het schaakspel. Dat kan op de computer maar ook in fysieke vorm. Misschien heb je nog ergens in huis een schaak- of damspel liggen? Of anders zijn deze natuurlijk prima online aan te schaffen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: