Direct door naar content

Schaken met een beperking

Uniek sporten

Schaken is een bordspel waarbij twee spelers het tegen elkaar opnemen. Er wordt met twee kleuren gespeeld, zwart of wit. Beide spelers beginnen met 16 schaakstukken. Het doel is om de tegenstander schaakmat te zetten, als je schaakmat staat kun je geen zet meer doen met de koning (1 van de 16 schaakstukken) en verlies je het spel. Spelers mogen om en om een zet doen, dit is het verplaatsen van één stuk naar een volgend bakje. Schaken is een populaire sport onder mensen met een visuele beperking. Afhankelijk van de beperking kan het bord of de schaakstukken aangepast worden. Zo kunnen de schaakstukken aangepast worden in formaat waardoor het voor de speler makkelijker te herkennen is welke schaakstukken van hem/haar zijn. Ook is de klok voelbaar gemaakt en klinkt er een duidelijk signaal als de tijd op is. 

Kijk hieronder voor alle mogelijkheden om te schaken bij jou in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw regio.

Ook deze sport doen?

Bekijk alle mogelijkheden in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw gemeente.

Sportaanbieder zoeken Contact opnemen

VIND UNIEKE SPORTAANBIEDERS VOOR SCHAKEN

Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten

De Nederlandse Schaakvereniging Van visueel Gehandicapten (NSVG) heeft tot doel het schaken door visueel beperkten tebevorderen. Dat gebeurt onder andere door het organiseren van toernooien, het voorzien in aangepast schaakmateriaal, informatievoorziening, contact met webmasters over de (on)toegankelijkheid van schaaksites.

Programma van:
Partners: