Direct door naar content
Odette wil andere sporters met beperking helpen afbeelding nieuwsbericht

Odette wil andere sporters met beperking helpen

09 januari 2021

Odette van Deudekom heeft in 2016 als blinde wielrenster meegedaan aan de Paralympische Spelen. Nu zij gestopt is met topsport wil ze anderen met een visuele beperking een duwtje geven om te gaan sporten, omdat sport voor haar heel veel heeft betekend. 

Bij de Paralympische Spelen van Rio 2016 deed Odette met haar partner Kim van Dijk mee op het onderdeel tandem. Ze werd toen zevende en kijkt op de voorbereiding en die Spelen nog altijd terug op een tijd die ze nooit meer zal vergeten. Die bijzondere tijd had ze niet kunnen beleven zonder dat zij haar sport wielrennen had ontdekt. Dat begon in haar geval met aangepast roeien. Na een talentendag van NOC*NSF deed ze een tijd aan paratriatlon en uiteindelijk koos ze voor de tandemfiets. 

Afhankelijk van anderen

Ze merkt dat het vinden van een sport voor veel mensen met een visuele beperking nog lastig is. “Vaak is mobiliteit een probleem. Sportverenigingen zitten vaak op plekken waar slecht of geen openbaar vervoer is. Dat betekent dat je om te gaan sporten afhankelijk bent van anderen. Dat is nu juist wat je niet wil bij sport: je wil gaan en staan waar je wil”, zegt ze in een item van Omroep Flevoland. 

Voldoening

Odette wil anderen met een visuele beperking graag duidelijk maken dat afhankelijkheid tijdens het sporten helemaal niet vervelend hoeft te zijn. “Als iemand met jou roeit of op een tandem zit kan dat voor jou en degene die jou ondersteunt heel veel voldoening geven.”

Ben je geïnspireerd door haar verhaal? Kijk dan eens in onze sportzoeker voor een geschikte sport. 

Bekijk of luister de hele reportage hier: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: