Direct door naar content
Darten kan met elke beperking afbeelding nieuwsbericht

Darten kan met elke beperking

12 januari 2021

Kreeg jij door het WK Darts op tv ook zo’n zin om zelf te gaan darten? Dan kun je nu al gewoon thuis met deze sport (want dat is het zeker!) beginnen. Darten is namelijk een sport die je met iedere beperking kunt beoefenen. Je hebt alleen een dartbord en pijltjes nodig! 

Misschien heb je door jouw beperking nog nooit aan de mogelijkheid van darten gedacht. Neem dan een voorbeeld aan iemand als Para-darter Cliff Ruiter. Hij heeft een beperking aan zijn hand waardoor zijn vingers aan elkaar zitten. Toch vond hij een manier om de dartpijltjes in zijn hand te kunnen klemmen en vooral nog belangrijker: goed te mikken op het dartbord. Cliff is daar ook behoorlijk goed in, want hij behoort tot het Nederlandse Para-darts team. 

Geen duur materiaal

In die selectie zitten ook spelers die vanuit een rolstoel spelen. Die mogelijkheid maakt darten volgens Paul Engelbertink van van de Nederlandse Darts Bond een laagdrempelige sport. "Je hoeft geen dure rolstoel te hebben of andere dure materialen. Het is echt heel simpel: je hebt gewoon een paar pijltjes nodig en je kunt meedoen. Dan hoor je erbij!"

Darten in rolstoel

Alleen de hoogte van het dartbord hoeft aangepast te worden als je in een rolstoel zit. Je kan daardoor zelfs een potje tegen een staande speler gooien, want voor die tegenstander wordt dan een hoger bord geplaatst. "Je mag zelf kiezen of je voor hoog of laag gaat. Er zijn darters in een rolstoel die een laag bord makkelijker vinden omdat ze dan op ooghoogte kunnen gooien. Andere rolstoeldarters spelen op een hoog bord." 

Gezelligheid

Darten staat vooral bekend als een sport die gezellig is met vrienden in de kroeg of een buurthuis. Door de lockdown kun je met dat deel van deze sport nog even geen kennismaken, maar je kunt natuurlijk thuis al wel oefenen. “Voor een paar tientjes heb je al een setje pijltjes”, zegt Engelbertink.

Meer weten over darten en een overzicht van clubs waar je straks terecht kunt? Ga dan naar deze pagina voor meer informatie. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: