Direct door naar content
Met yoga kan iedereen ontspannen afbeelding nieuwsbericht

Met yoga kan iedereen ontspannen

19 januari 2021

Kun jij wel wat ontspanning gebruiken en wil je ook nog een beetje actief blijven? Dan is yoga misschien wel iets voor jou! Bij yoga gaat het om lichaamshouding, balans, ademhaling en flexibiliteit. Het is veel laagdrempeliger dan je zou denken: iedereen kan met yoga actief ontspannen. Er zijn zelfs speciale yogalessen om te doen vanuit je rolstoel. 

Bij Yoga denk jij misschien aan allerlei ingewikkelde posities en minutenlang op je hoofd staan. Laten we dat misverstand gelijk maar wegnemen: het gaat er niet om dat je jezelf zo goed mogelijk in de knoop legt. Bij yoga gaat het er juist om dat je leert luisteren naar je lichaam. Anders dan bij andere sporten ben je dus minder bezig met het verleggen van je grenzen. Je zal wel merken dat hoe vaker je aan yoga je doet dat je vanzelf leniger wordt. 

Na amputatie

Yoga staat voor het verbinden van lichaam en geest. Het maakt daarbij niet uit wat voor lichaam je hebt. Voor de oefeningen hoef je helemaal geen perfect symmetrisch lichaam te hebben. Heb je bijvoorbeeld na een beenamputatie nog één been dan kun je nog altijd heel goed yoga doen. Sterker nog: het is zelfs heel goed voor je! In deze korte video vertelt Pietsje hoe Yin Yoga, wat meer gericht is op gewrichten en bindweefsel, haar heeft geholpen na haar beenamputatie: 

Vanuit rolstoel

In de wereld van yoga heb je vele stijlen, zoals Hatha Yoga (de klassieke vorm), Bikram Yoga (in een warme ruimte) en Power Yoga (meer krachtoefeningen). De laatste jaren is stoelyoga ook steeds populairder geworden. Deze vorm is perfect te doen als je in een rolstoel zit. Zo kun je helemaal tot rust komen. Het mooie is: op YouTube staan allerlei video’s met yogaoefeningen waar je nu thuis al mee kan beginnen. 

Begin bijvoorbeeld eens met deze tien minuten stoelyoga sessie van tien minuten

Wil je meer weten over yoga met een beperking? Kijk dan op deze pagina. Daar vind je ook yogastudio’s bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: