Direct door naar content
Blind hardlopen op 1,5 meter met de Co-Runner afbeelding nieuwsbericht

Blind hardlopen op 1,5 meter met de Co-Runner

28 januari 2021

Als je een visuele beperking hebt is hardlopen een hele geschikte sport. Je loopt dan met een buddy die jou aan een rood koord begeleid. Maar hoe werkt dat op anderhalve meter afstand? Stichting Running Blind heeft daar iets op gevonden: de Co-Runner. Met deze stok kunnen blinde hardlopers en hun buddy’s veilig op afstand van elkaar naar buiten gaan. 

Running Blind zet zich al jaren in om het hardlopen voor mensen met een visuele beperking mogelijk te maken. Dit doen ze bijvoorbeeld door hardlopers aan buddy’s te koppelen en trainingen te geven aan duo’s om beter op elkaar in te spelen. Een van die hardlopers die door Running Blind op weg is geholpen is Machteld. Hier zie je haar in een commercial van NN: 

Even de pols vastpakken

Afgelopen jaar bracht zorgde corona voor een extra drempel voor hardlopers met een visuele beperking en de buddy’s. Als je samen loopt dan zit je nu eenmaal dicht op elkaar om de weg te wijzen aan de blinde hardloper. Jan Knaap weet er als buddy van Machteld alles van, vertelde hij eerder in een interview. “Als je naast elkaar loopt dan heb je veel directer contact met elkaar. Ik pak ook vaak de pols van Machteld vast om even in te grijpen als we over drempel gaan of als je een scherpe bocht in moeten. Dat is vooral in een wedstrijdsituatie met veel mensen om je heen.” 

De Co-Runner

Om dat zelfde gevoel te kunnen behouden werkte Running Blind al snel aan de ontwikkeling van een hulpmiddel om toch coronaproof samen op pad te gaan. Dat werd uiteindelijk de Co-Runner, een stok met handvaten aan het uiteinde die het mogelijk maakt om anderhalve meter afstand te houden tijdens het hardlopen. Net als dat de eerste keer met een buddy lopen even onwennig is, zal de eerste keer met de Co-Runner dat ook zijn. De bedenkers van de stok adviseren daarom om het op een breed rustig fietspad uit te proberen met je buddy. 

In dit filmpje wordt een instructie gegeven van de Co-Runner: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: