Direct door naar content
Beweegcoach Roel maakt sporten voor iedereen toegankelijk afbeelding nieuwsbericht

Beweegcoach Roel maakt sporten voor iedereen toegankelijk

01 maart 2021

Roel van Tiggelen, werkzaam bij de F!TFabriek, is een van de beweegcoaches van Uniek Sporten West-Brabant-West. Hij ondersteunt mensen met een beperking of aandoening in Bergen op Zoom bij het vinden van een passende beweegvorm, ook in deze tijd. Want volgens Roel is er voor iedereen een geschikte sport te vinden en is er altijd een mogelijkheid om meer te bewegen. Roel: “Er is geen excuus om niet te bewegen, maar je moet het wel doen!” Daarnaast zet hij zich in zijn regio in om sporten voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doet hij in samenwerking met sportaanbieders, woongroepen, speciaal onderwijs, zorgprofessionals en de gemeente. 

Hulp bij het vinden van een passende sport

Iedereen met een beperking of aandoening kan bij Roel terecht met zijn of haar beweegvraag. Van 0 tot 100 jaar en met iedere aandoening. Wanneer Roel een vraag binnenkrijgt, plant hij allereerst een afspraak in. Het liefst fysiek, maar op dit moment gaat veel digitaal. Tijdens het gesprek brengt Roel vooral in kaart wat iemand leuk vindt, want dat is volgens hem echt het belangrijkste. Samen met de sporter zoekt hij een passende beweegvorm. Daarbij zijn er veel mogelijkheden. Bij een sportvereniging, met een wandelgroep, met een sportmaatje of onder begeleiding van een fysiotherapeut. Roel brengt iemand in contact met een sportaanbieder en kijkt samen met hem of haar of het past. 

"Recent heb ik nog iemand met een geamputeerd been kunnen helpen. Ik kwam met hem in contact via de revalidatiearts in het ziekenhuis. Na een lang revalidatieproces wilde hij structureel sporten. Hij had in het ziekenhuis veel getafeltennist, dus zo kwamen we samen op het idee om dit verder op te pakken. Na contact met de tafeltennisvereniging, was het geregeld. Inmiddels is hij al een tijdje fanatiek lid. Vanwege corona ligt het even stil, maar hij pakt het straks weer op.”

“Bewegen kan elke dag. Misschien niet op ieder moment van de dag, maar er is in een dag altijd wel een momentje te vinden.”

Bewegen in coronatijd

Ook in deze tijd kunnen mensen bij Roel terecht. Want ook al zijn veel sportverenigingen gesloten, meer bewegen kan altijd. Als iemand nu contact opneemt met Roel denkt hij mee over een beweegvorm op de lange termijn, maar hij kijkt ook samen met de sporter naar de mogelijkheden die er nu zijn om meer te bewegen. Roel: “Winst is te behalen in kleine stappen. Je hoeft niet meteen een groot doel te hebben en 10.000 stappen op een dag te zetten. Dus begin klein, bijvoorbeeld bij 1.000 stappen.” Ook online staan veel mooie beweegvoorbeelden, geeft Roel aan. “Kijk bijvoorbeeld naar de beweeglessen op YouTube. Die zijn er voor iedere doelgroep. Of ga gewoon een stukje wandelen of fietsen. Ook al is het maar even, je voelt je mentaal wel weer opgefrist.” Ook ex-coronapatiënten die bijvoorbeeld weer willen bewegen, maar niet weten hoe ze dit aan moeten pakken, kunnen bij Roel terecht.

Ook bij vragen over sporthulpmiddelen of financiën

Roel weet de weg binnen zijn regio als het gaat om aangepast sporten. Zo biedt hij ook ondersteuning als iemand een sporthulpmiddel nodig heeft. Zo is er Uniek Sporten Uitleen maar kun je bij de atletiekvereniging in Bergen op Zoom bijvoorbeeld ook gebruik maken van racerunners. Onlangs kreeg hij een vraag van iemand die een sportrolstoel nodig had, maar de financiën hiervoor niet had. Roel kijkt in zo’n geval samen met de sporter naar de voorzieningen die er bijvoorbeeld binnen de gemeente zijn. Uiteindelijk brengt hij je in contact met het Wmo-loket of Stichting Leergeld. Roel: “Mensen weten vaak niet wat voor voorzieningen er zijn en waar ze terecht kunnen. Ik weet de weg wel en kan hen daarom daarbij helpen.”

Aangepast sportaanbod

Een ander belangrijk onderdeel van zijn werk is het op orde brengen van het aangepast sportaanbod. Hij kijkt dan samen met de vereniging hoe ze aangepast sporten aan kunnen bieden.  “Onlangs heb ik nog meegedacht met een watersportvereniging. Deze vereniging heeft nu speciale boten aangeschaft die niet om kunnen slaan, zodat ook mensen in een rolstoel de watersport kunnen beoefenen. De vereniging kwam zelf met het idee. Dat vind ik echt supermooi om te zien.” Daarnaast brengt Roel twee keer per jaar alle samenwerkingspartners als sportverenigingen, woongroepen en de gemeente bijeen om van elkaar te leren op aangepast sportgebied. 

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt

De beweegcoaches van Uniek Sporten West-Brabant-West bieden gratis ondersteuning aan iedereen met een beperking of chronische aandoening bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere beweegvragen, zoals het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Woon je ergens anders in Brabant en heb je een beweegvraag? Klik dan hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.

Het sportloket Uniek Sporten West-Brabant-West is een samenwerking tussen de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen, Woensdrecht en Halderberge. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: