Direct door naar content
Beweegcoach Marlou helpt mensen ook in coronatijd in beweging te blijven afbeelding nieuwsbericht

Beweegcoach Marlou helpt mensen ook in coronatijd in beweging te blijven

08 maart 2021

Beweegcoach Marlou helpt mensen ook in coronatijd in beweging te blijven

Van online zitgym tot ‘digitaal verbonden’ met elkaar wandelen

Marlou Rikkert is in de gemeente Geertruidenberg actief als beweegcoach voor het sportloket Uniek Sporten West-Brabant. De beweegcoaches van dat sportloket ondersteunen mensen met een beperking of aandoening bij het vinden van een passende beweegvorm. De diversiteit van haar werk vindt Marlou het allerleukst. Ze krijgt vragen van mensen van alle leeftijden. Marlou: “Je kan echt iets betekenen voor mensen. En je krijgt er zoveel waardering voor terug.” En ook al zijn de sportmogelijkheden vanwege de lockdown nu beperkt, Marlou ziet veel mogelijkheden om ook nu in beweging te blijven.

Drempels wegnemen

Mensen met een beperking of een aandoening kunnen via de website contact opnemen met Marlou of een van haar collega’s. Dan volgt er een gesprek waarin Marlou achterhaalt wat de beweegvraag is en waar de behoefte ligt. Marlou: “Ik wil weten wat de vraag van iemand écht is. Ik neem daarbij ook altijd ruim de tijd voor iemand, zodat ik goed weet wat iemand wil en kan.” Vervolgens kijkt Marlou samen met de sporter welke beweegvorm het beste past. 

“Ik ga echt met de mensen mee. Ik stuur ze dus niet zomaar op een vereniging af, maar we gaan samen. Zo neem ik twijfels en drempels weg.”

De vragen die Marlou krijgt, zijn heel divers. “Laatst kreeg ik een vraag van een vrouw die altijd in teamverband had gesport. Totdat ze in een rolstoel belandde. Ze ontdekte het handbiken, maar miste de sociale contacten tijdens het sporten. Ik heb toen samen met het Wmo-loket een bijeenkomst georganiseerd voor mensen in een rolstoel om de interesse bij anderen te peilen. Er bleek volop interesse. En zo ontstond een groepje deelnemers dat nu iedere eerste zondag van de maand samen gaat handbiken. Niemand van de deelnemers had toen een eigen handbike, maar via Uniek Sporten Uitleen konden ze er een uitproberen. Veel van hen waren zo enthousiast, dat ze er vervolgens een aanschaften.”

Bij Marlou komen ook veel vragen binnen van kinderen met een beperking. Daarom heeft het sportloket een speciaal sportgroepje voor hen opgericht: Sport Extra. In het groepje zitten zo’n 8 tot 10 kinderen. Samen sporten en kijken wat de kinderen leuk vinden staat centraal. Zo kijkt Marlou nu samen met de tennisvereniging of ze daar een proefles kunnen organiseren. Op deze manier maken de kinderen kennis met verschillende sporten en kunnen ze uiteindelijk doorstromen naar een vereniging.

Een ander voorbeeld van iemand die Marlou heeft ondersteund bij het vinden van een passende beweegvorm, is een man die een beroerte heeft gehad. “Hij moest alles opnieuw leren, ook lopen en praten. Ik ben met hem gaan wandelen en hij is aangesloten bij onze wandelgroep. Twee jaar lang heeft hij onder begeleiding met de wandelgroep gewandeld. Inmiddels wandelt hij zelfstandig.”

Wekelijkse wandelgroepen

Marlou vertelt dat de wandelgroepen populair zijn in de regio. Dat is begonnen bij de Nationale Diabetes Challenge: een beweegprogramma waarbij mensen met diabetes 20 weken lang wandelen met een beweegcoach. Marlou: “Dat liep zo goed, dat we het breder hebben getrokken. We hebben nu wandelgroepen van verschillende niveaus en voor alle aandoeningen.” De ene groep loopt een blokje om, de andere loopt 7 km. Daarbij houdt de beweegcoach de mensen tijdens het wandelen goed in de gaten, zodat ze niet over hun grens gaan. Bovendien: de wandelgroepen zorgen voor sociale contacten. Mensen die elkaar bij de wandelgroep hebben leren kennen, gaan nu ook samen een blokje om. 

Bewegen in coronatijd

Vanwege de lockdown, ligt het wandelen met de wandelgroep nu even stil. Maar je moet wel in beweging blijven, want juist nu is dat belangrijk volgens Marlou. Ze doet er dan ook alles aan om de mensen met wie ze normaal gesproken wekelijks wandelt, in beweging te houden. De Ommetjes app is leuk, geeft Marlou aan. “Maar niet iedereen kan goed overweg met een app. Dus nu maak ik iedere week drie wandelingen van verschillende niveaus. Ik stuur de wandelingen door via de groepsapp in WhatsApp. Zo kan iedereen zelf de wandeling lopen. En om toch een beetje het gevoel van ‘samen’ te hebben, vraag ik hen een foto in de groepsapp te sturen van hun wandeling.”

Ook voor de mensen die normaal gesproken meedoen aan de zitgym, heeft Marlou een alternatief bedacht. Iedere week neemt ze filmpjes op met laagdrempelige oefeningen. Deze worden uitgezonden via de lokale omroep SLOG TV. En de oefeningen die ze tijdens de zitgym doet, heeft ze in een beweegboekje gezet. Samen met haar collega’s brengt ze de beweegboekjes bij de mensen thuis. “Zo proberen we toch iedereen, ook in deze tijd, in beweging te houden!”

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt

De beweegcoaches van Uniek Sporten West-Brabant bieden gratis ondersteuning aan iedereen met een beperking of chronische aandoening bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere vragen, zoals het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Heb jij een beweegvraag? Neem contact op met Marlou of een van haar collega’s. Stuur een mailtje naar info@unieksportenbrabant.nl of klik hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.

Het sportloket Uniek Sporten West-Brabant is een samenwerking tussen de gemeenten Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen en Zundert. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: