Direct door naar content
Marc de Hond schreef ‘inclusief’ sprookje afbeelding nieuwsbericht

Marc de Hond schreef ‘inclusief’ sprookje

09 maart 2021

Een sprookje over hoofdrolspelers met een beperking. Het schrijven van zo’n verhaal in een ‘inclusief jasje’ was een van de laatste wensen van de vorig jaar overleden presentator en theatermaker Marc de Hond. Hij schreef dit prentenboek met als titel ‘De Redders van Ruigruik’ speciaal voor de Efteling. 

Marc de Hond kwam niet alleen als bezoeker met zijn gezin graag in De Efteling. Hij adviseerde het attractiepark ook over toegankelijkheid en was daarin echt een sparringpartner voor Efteling-directeur Koen Sanders. De Hond was bijvoorbeeld nauw betrokken bij de plannen van Nest!, het nieuwe inclusieve speelbos in aanbouw. “Nest heeft het toegankelijke karakter te danken aan de adviezen van Marc. We hebben elkaar geïnspireerd en hierdoor kwam hij op het idee van een sprookje voor de Efteling. Het is geweldig dat we dit verhaal eindelijk met de buitenwereld gaan delen”, zegt Sanders. 

Ridder in rolstoel

In het sprookje De Redders van Ruigruik droomt Rutger om de sterkte en stoerste ridder van het land te worden, maar hij kan niet lopen en hij zit daarom in een rolstoel. Samen met zijn buurmeisje Ella, die niet kan zien, gaat hij op pad en oefenen ze om ridder te worden. Op hun weg staan ze oog in oog met draak Naga die de bewoners van Ruigruik in zijn greep heeft. Rutger en Ella gaan samen de strijd aan om iedereen uit het dorp te redden. 

Boek in vier vormen

Dit verhaal wordt op vier verschillende manieren uitgebracht, zodat ook echt iedereen van dit sprookje kan genieten. Er komt een prentenboek, een tactiel prentenboek voor kinderen met een audiovisuele of communicatieve beperking, een voorleesboek en een animatievideo op YouTube. Bij het tactiele boek zijn de illustraties voelbaar en is de tekst zowel in letters als in braille gedrukt. 

Bekroning op samenwerking

Remona de Hond-Fransen, de weduwe van Marc, vindt het fantastisch dat dit sprookje wordt uitgebracht. “Marc heeft altijd met plezier samengewerkt met de Efteling en dit is een ontzettend mooie bekroning op die samenwerking. Vlak voor zijn overlijden heeft hij duidelijk laten weten dat dit een van zijn laatste wensen was. Ik ben erg trots en dankbaar dat de Efteling op deze manier zijn naam vereeuwigt. Ik kan niet wachten om het eerste exemplaar te zien.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: