Direct door naar content
Wandelen is laagdrempelig voor iedereen afbeelding nieuwsbericht

Wandelen is laagdrempelig voor iedereen

17 maart 2021

Bij sport en bewegen denk jij misschien snel aan zweten en moe worden. Past dat niet zo bij jou? Dan hebben we goed nieuws voor je: om gezond bezig te zijn hoef je helemaal niet een zware inspanning te leveren. Wandelen is bijvoorbeeld een perfecte activiteit die voor iedereen laagdrempelig is. Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, een chronische aandoening hebt of blind bent kun je bij jou in de buurt of in de natuur op pad gaan. 

In coronatijd is wandelen een populaire beweegactiviteit geworden onder Nederlanders. Je hebt er ook niet zoveel voor nodig en je bent even lekker in de buitenlucht. Juist daardoor is het ook erg geschikt voor jou. Wandelen is ook nog eens goed voor je lichaam, want het versterkt je botten, je kraakbeen blijft mooi dik en stevig en je spieren blijven sterk. Daarnaast is wandelen ook goed voor je bloeddruk en verbeter je er ongemerkt ook nog je conditie mee. Wandelen heeft ook als voordeel dat je je stofwisseling wordt gestimuleerd. 

Sociale activiteit

Het fijne van een activiteit waar je niet gelijk van buitenadem raakt is dat je ook nog even lekker kunt kletsen met iemand anders. Dat maakt wandelen ook een gezellige sociale activiteit. Er bestaan in Nederland ook veel wandelclubs waar je je bij kunt aansluiten, maar je kunt ook altijd een eigen groepje opzetten met buren en vrienden. 

Chronische aandoeningen

Doordat wandelen een lage impact heeft op je lichaam is dit zeker ook geschikt als je een chronische aandoening hebt zoals astma, haart- en vaatziekten, diabetes of als je chronische pijn hebt. Luister altijd goed naar je lichaam: heb je een dag minder energie of meer pijn ga dan niet op pad. 

Rolstoelwandelen

Deze mooie beweegactiviteit kan ook in een rolstoel. Dan noemen we het rolstoelwandelen. Dit kun je ook prima doen met een familielid of vriend die naast je loopt. Onderschat de afstand van je tochten bij de eerste keer niet, want je kan je armen nog wel eens flink gaan voelen. Daarmee train je natuurlijk ook gelijk je armspieren en je rolstoelvaardigheden voor in het dagelijks leven. 

Speciale routes

Als je met je rolstoel een rondje gaat rollen is het wel fijn als de ondergrond een beetje vlak is. Gelukkig worden in de Nederlandse natuurgebieden steeds meer rolstoelvriendelijke wandelpaden aangelegd. Deze paden zijn verhard met bijvoorbeeld betonnen platen, asfalt of een andere vlakke ondergrond. Dat is voor jou wel zo fijn, want niets is zo vervelend als continu over boomstronken, steentjes en takken te moeten hobbelen. Lees ook: de 10 mooiste rolstoelroutes in de natuur

Brailleroute

Zelfs als je blind of slechtziend bent kun je gebruikmaken van speciale routes. Bij Hoog Buurlo op de Veluwe is een speciale route aangelegd waarbij de routesbordjes en informatieborden van braille zijn voorzien. Staatsbosbeheer kreeg op Wereld Brailledag de Braillepluim 2021 voor deze route. 

Wil je meer informatie over wandelen of ben je op zoek naar een club bij jou in de buurt? Ga dan naar de wandelpagina op Uniek Sporten. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: