Direct door naar content
Deze sporten kun je doen als je blind bent afbeelding nieuwsbericht

Deze sporten kun je doen als je blind bent

22 maart 2021

Ben jij op zoek naar een sport die je kunt doen als je blind of slechtziend bent? Let dan nu even goed op! Ook met een visuele beperking kun je namelijk heel goed aan sport doen. Soms met een kleine aanpassing of wat extra begeleiding. Er zijn zelfs sporten die speciaal voor jou zijn ontwikkeld. Dat moet dus wel goed komen met je zoektocht. Wij helpen je hier graag verder. 

Als je blind bent dan is hardlopen misschien al wel eens voorbij gekomen in de opties voor sport. Via Running Blind kun je dan gekoppeld worden aan een buddy om samen te gaan rennen. Maar misschien ben jij toch meer op zoek naar iets anders. Ben jij meer een teamsporter? Dan zijn deze balsporten voor blinden misschien wel iets voor jou:

Blindenvoetbal

Wat dacht jij bijvoorbeeld van blindenvoetbal? Dit wordt in internationaal verband ook wel 'Five a side-football' genoemd, omdat je het met vier blinde of slechtziende veldspelers en één ziende keeper speelt. Alle veldspelers spelen met een geblindeerde skibril om het spel gelijk te maken voor iedereen. Je moet je als blinde voetballer meer op de geluiden concentreren. Daarbij word je geholpen door de bal die een rinkelend geluid maakt. Je kan zo dus horen waar de bal heen gaat. Als een medespeler naar de bal gaat dan roept hij heel hard "Voy!", dat is een Spaanse term voor "Ik ga!" Dat wordt ook geroepen als een speler een sliding op de bal wil maken. Dit filmpje geeft een goed idee van hoe dat in zijn werk gaat op het veld:

Ga voor meer informatie over blindenvoetbal naar deze overzichtspagina.

Goallball

Bij Goalball is luisteren ook belangrijk, maar toch is dit weer een hele anders sport. Deze sport doe je in de zaal op een veld van 18 bij 9 meter breed. Het belangrijkste op dit veld is het doel, dat ook 9 meter breed is. Met je twee teamgenoten verdedig je dat brede doel en probeer je de bal met belletjes in het doel aan de overkant te krijgen. Concentratie op de bal is daarbij belangrijk, maar het is vooral een tactisch spel. Je moet blijven communiceren met je teamgenoten om te weten waar ze zich bevinden. Daar moet je ook handige trucjes in vinden, want als je te veel praat hoor je de bal niet. En je moet ook op de tegenstander letten. Het luisteren is bij goalball dus niet alleen belangrijk om te weten waar de bal is, maar ook om uit te vinden in welke hoek de tegenstander zich bevindt. 

Ga voor meer informatie over goallball naar deze overzichtspagina.

Showdown

We hebben nog zo’n leuke sport voor je in de aanbieding: showdown. Dit is een mix tussen airhockey en tafeltennis. Het is vooral een snelle sport waar reactievermogen voor nodig is. Je speelt aan een soort tafel met opstaande randen. Met een houten bat moet je je eigen doel verdedigen en proberen bij de ander te scoren. Net als bij blindenvoetbal en goalball maakt het kleine balletje in dit spel ook geluid bij het rollen. Je hoort daardoor waar de bal is tussen het raken van de kanten. Dat klinkt zo:

Ga voor meer informatie over showdown naar deze overzichtspagina

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: