Direct door naar content
Probeer nu golf met jouw beperking afbeelding nieuwsbericht

Probeer nu golf met jouw beperking

02 april 2021

Ben jij graag in de buitenlucht en het liefst ook nog in een groene omgeving? Dan is golf misschien voor jou een ideale sport om binnenkort te proberen. Bij deze sport gaat het om concentratie, focus, balgevoel, techniek en vooral ook lekker tot rust komen in een natuurlijke omgeving. Deze sport kun je met allerlei lichamelijke beperking doen en is ook geschikt als je een verstandelijke beperkingen, autisme of ADHD hebt. 

Bij golf is het de bedoeling dat je in zo min mogelijk slagen de bal in een gat, de hole, te slaan. Een golfbaan bestaat uit negen tot achttien holes die allemaal een verschillende moeilijkheidsgraad hebben. Soms heb je op de weg naar de hole obstakels als een zandbank, water of een bomenrij om het moeilijk te maken. Tijdens een potje golf probeer je al die banen uit te spelen. Je legt zo op de golfbaan ook ongemerkt ook behoorlijke afstanden af. Kun je niet lopen? Ook daar bestaan ook oplossingen voor. 

Golf met één arm

Bij golf komt veel techniek kijken in het zorgen voor de juiste swing. Dat is zeker niet onmogelijk om onder de knie te krijgen als je een lichamelijke beperking hebt. Heb je bijvoorbeeld een beenprothese dan is dit eigenlijk een hele geschikte sport omdat je eigenlijk alleen stevig hoeft te kunnen staan. Zelf als je maar één arm hebt kun je veel plezier aan golf beleven. Dat liet de Canadese topgolfer Laurent Hurtubise vorig jaar zien bij een groot toernooi. Hij sloeg namelijk met één arm een hole-in-one. Dat zag er zo uit:

Paragolfer

Kun jij door een dwarslaesie of bijvoorbeeld een spierziekte niet meer staan of lopen? Ook dan is golf voor jou een mogelijkheid dankzij de Paragolfer. Dit is een elektrische golfkar waarmee je kunt zitten en die ook in staande positie kan brengen om af te slaan. Steeds meer golfclubs hebben deze speciale buggy’s op het park die je ook kunt lenen. In deze video zie je wat de paragolfer Monique Kalkman aan vrijheid geeft: 

Autisme of verstandelijke beperking

Golf is vooral een sport waarbij je helemaal tot rust kunt komen. Het is daardoor ook erg geschikt als je een verstandelijke beperking, autisme of ADHD hebt. Op de greene, zoals een golfbaan wordt genoemd, heb je namelijk veel minder prikkels dan bij een sport als voetbal. Je bent lekker buiten in de natuur en je hebt alleen maar gras en bomen om je heen. Daardoor kun jij je goed concentreren op het balletje en de hole. Speciaal voor jou worden al bij verschillende golfclubs in Nederland golftrainingen georganiseerd waarbij de groepjes kleine worden gehouden. 

Ben jij nieuwsgierig geworden? Je kunt het zelf al snel gaan proberen, want veel golfbanen zijn nu ook in coronatijd gewoon open. Kijk dus snel naar een golfclub bij jou in de buurt

Kom nog meer over golf met een beperking op deze infopagina.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: