Direct door naar content
Ron test ‘tandem’ voor blinde hardlopers afbeelding nieuwsbericht

Ron test ‘tandem’ voor blinde hardlopers

08 april 2021

Personal trainer Moustafa Makhlouf staat bekend om zijn inzet voor mensen met een beperking. Hij bezorgt anderen graag een lach op het gezicht en laat dromen uitkomen. Dat deed hij bijvoorbeeld al voor Yvette door met haar op een tandem te gaan fietsen. Voor de blinde Ron, die al langer bij hem traint, wil hij nu ook een wens uit laten komen: samen kunnen hardlopen. 

De video waarin Moustafa de verstandelijk beperkte Yvette kwam verrassen met een gloednieuwe tandem was een grote hit op het internet. Het bericht werd zelfs opgepikt door Hart van Nederland. Yvette is niet de enige sporter met een beperking die op de steun van Moustafa kan rekenen. Ron traint bijvoorbeeld ook al langer bij de altijd positieve personal trainer in Den Bosch. Soms gaan ze ook hardlopen, maar eigenlijk heeft Ron daar nog niet de ideale oplossing voor gevonden. 

Dromen van marathons

Een groep studenten van de Universiteit Twente werkt daarom aan een hulpmiddel waarmee Ron met een begeleider kan gaan hardlopen. Hij deed dat tot nog toe altijd met een lintje, maar dat loopt in zijn geval niet lekker omdat hij niet goed in een rechte lijn kan lopen. Ron trekt daardoor ook meer aan de arm van Moustafa. Daar komt bij dat hij de bochten ook niet goed aanvoelt, waardoor Moustafa vooral mondeling moet aangeven waar ze heengaan. En dat is weer niet handig als je in een massa een marathon loopt, wat een grote droom is van Ron. 

Tandem te voet

De studenten zijn daarom aan de slag gegaan met een alternatief voor het koordje. Uit een aantal brainstormsessies kwamen al twee prototypes die Ron en Moustafa al hebben getest. In een bericht op Linkedin laten de twee zien hoe ze al een rondje maakten met een soort tuig waar Ron zich aan vast kan houden achter zijn trainer. “Het is vergelijkbaar met een tandem, maar dan te voet. Het achter elkaar lopen bevalt ook béter!”, schrijft Moustafa in de post. 

Allebei plezier

Beiden lopers vonden voor een eerste keer al best goed aan. “Het is een mooi ontwerp en hopelijk gaan ze dit verder ontwikkelen en kunnen we er nog veel plezier mee hebben en de marathons lopen, toch Ron?” zegt Moustafa in een video. “Ja, dat lijkt mij ook leuk. Dan hebben we er allebei plezier van”, besluit Ron. Bekijk de video hieronder:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: