Direct door naar content
Thijs van Hofweegen zwemt naar nieuwe droom  afbeelding nieuwsbericht

Thijs van Hofweegen zwemt naar nieuwe droom

12 april 2021

Afgelopen weekend werd in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion de Eindhoven Qualification Meet georganiseerd. Dit was voor de Paralympische zwemmers een belangrijk moment op weg naar de Paralympische Spelen van Tokio later dit jaar. Thijs van Hofweegen was een van de zwemmers die zich daar op bijzondere wijze wisten te plaatsen voor de Spelen. 

Voor Thijs van Hofweegen worden het zijn tweede Spelen. In 2016 behaalde hij in Rio al op de 400 meter vrijeslag zilver. Daar zat voor hem “een dikke gouden rand” om heen, schreef hij eerder op Facebook toen die prestatie precies vier jaar geleden was. Zij weg naar die medaille kun je gerust uniek noemen en een echt voorbeeld van doorzettingsvermogen. Thijs heeft namelijk Cerebrale Parese, waardoor bij zijn geboorte door artsen al werd gezegd dat hij nooit zo kunnen praten of lopen. Hij bewees het tegendeel door gewoon dingen te proberen. 

Hard werken voor zwemdiploma's

In het zwembad werd zijn doorzettingsvermogen nog zichtbaarder. Hij wilde in eerste instantie vooral beter kunnen zwemmen dan zijn broertje, “Die had alleen zijn zwemdiploma’s A en B, dus ik ging door voor C”, zei hij in eerder interview met een lokale krant. Dat ging bij hem misschien niet zo gemakkelijk als bij zijn broertje, maar hij zette door. Hij deed daar zeven jaar over en ging langs verschillende zwembaden. Na dat eerste diploma had hij de smaak te pakken en behaalde hij dat zelfde jaar nog ook zijn B en C. Een badmeester adviseerde hem om door te gaan met zwemmen en daarna is hij nooit meer gestopt. Hij begon snel met wedstrijdzwemmen en zwom allerlei records aan flarden. 

'Laat je niet beperken'

Zijn zilveren medaille in Rio was zijn absolute hoogtepunt, maar sport heeft hem meer gebracht dan alleen die mooie prestaties. “Ik heb geleerd dat je je niet moet laten beperken. Denk niet te snel dat iets onbereikbaar is, maar ga je droom achterna!”, zei hij in dit interview. Ondertussen is daar bij hem na afgelopen weekend een nieuwe droom bijgekomen: nog een Paralympische medaille behalen in Tokio. Daar maakt hij kans op bij twee nummers: 100 meter vrije slag en de 100 meter rugslag. 

Wereldrecord

Voor de blinde zwemmer Rogier Dorsman is dat sinds afgelopen weekend ook een stapje dichterbij gekomen. Hij zwom namelijk op eerste dag van het toernooi op de 200 meter een wereldrecord en plaatste zich daarmee ook voor Tokio. Thomas van Wanrooij zette een nieuw Nederlands record neer op de 200 wisselslag en had daarmee ook een startbewijs voor Tokio te pakken. De zwemsters Chantalle Zijderveld en Lisette Bruinsma hadden zich op de 50 meter vrije slag al geplaatst, maar scherpten in Eindhoven hun tijden nog verder aan.

Bron: KNZB.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: