Direct door naar content
“Boccia veranderde mijn leven” afbeelding nieuwsbericht

“Boccia veranderde mijn leven”

17 april 2021

Op 23 juli wordt in Tokio de olympische vlam ontstoken als begin van de Olympische Spelen. Voor het zover is moet de olympische fakkel nog een hele weg door Japan afleggen. Tijdens die estafette mogen bekende en onbekende Japanners, olympische en paralympische sporters de fakkel een stukje verder brengen. Er deed zelfs een robot mee aan de fakkeltocht, maar het meest bijzondere moment van afgelopen week was de deelname van boccia-speler Aoki Kenta. 

De olympische fakkeltocht is dit jaar anders dan anders met een extra lange route door gastland Japan. Op 25 maart begon het vuur in Fukushima waar tien jaar geleden een grote kernramp plaatsvond. Ondertussen is het vuur alweer een paar districten verder en is de fakkel al tientallen keren van drager gewisseld. Zij hebben allemaal bijzondere verhalen van Japanners, maar het verhaal van Aoki Kenta springt voor ons echt in het oog.  

Ontdekking van boccia

Toen hij de fakkel kreeg overgedragen op zijn rolstoel had hij een glimlach van oor tot oor. Daar had hij alle reden toe. Door een ongeluk op de middelbare school raakte hij verlamd tot aan zijn nek. Kenta voelde zich daarna lange tijd verloren en hij wist niet goed wat hij met zijn leven moest. “De ontdekking van de sport Boccia twee jaar geleden veranderde mijn leven”, zegt hij. Het gaf hem weer hoop en nu hoopt hij ooit mee te doen aan de Paralympische Spelen. Met de fakkel in een houder van zijn rolstoel heeft hij in ieder geval al aan het olympische gevoel mogen proeven. “Ik geloof dat ik door mee te doen aan deze fakkeltocht in mijn rolstoel dat ik andere mensen kan aanmoedigen en hoop kan geven.”

Ben je door zijn verhaal benieuwd geworden naar de sport boccia? Dit is ook in Nederland een populaire sport die je met allerlei beperkingen kunt spelen. Meer weten? Ga dan naar deze informatiepagina. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: