Direct door naar content
Voel je fitter bij bootcamp met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Voel je fitter bij bootcamp met een beperking

26 april 2021

Krijg jij van het lekkere weer ook zin om buiten te sporten? Dan is bootcamp misschien wel iets voor jou. Bij deze vorm van fitness werk je in de buitenlucht met een klein groepje aan je conditie en je kracht. Dit is zeker niet alleen voor spierbonken en diehards, want de trainingen zijn goed aan te passen aan jouw beperking. 

Bootcamp klinkt heel erg stoer en dan is het ook zeker. Misschien denk jij vooral aan van die stormbanen voor militairen, maar deze beweegvorm is al veel meer dan dat extreme. Het is juist zo populair omdat je het op je eigen niveau kunt doen. Een motiverende trainer zorgt dat je goed begeleid wordt bij de oefeningen en dat je ook net een stapje harder kunt als je dat wil. Het is daarom wel goed om vooraf duidelijk aan te geven wat jouw beperking is en waar jouw limieten liggen. Jij bepaalt uiteindelijk natuurlijk altijd zelf hoe ver je gaat. Zo is bootcamp met iedere beperking geschikt te maken.

Uitdagende oefeningen

Tijdens bootcamp ga je naar een parkje of een andere open plek waar je volop ruimte hebt. Bankjes en andere toestellen kunnen zo ook gebruikt worden. Na een warming-up legt de trainer uit wat voor oefeningen je gaat doen. Het leuke aan bootcamp is dat je alles meepakt: conditie, spierkracht, mobiliteit en balans. Het is dus echt een complete training. Je gebruikt daarbij vaak je eigen lichaamsgewicht, zoals met opdrukken, maar voor gevorderden neemt de trainer ook gewichten, elastieken en andere attributen mee om het extra leuk en uitdagend te maken. 

Nieuwe energie

Met wat voor beperking kun je bootcamp doen? Met wat voor beperking eigenlijk niet, kun je beter vragen. Het is bijvoorbeeld heel erg geschikt als je een verstandelijke beperking of een vorm van autisme hebt. Je leert dan in de training ook met specifieke oefeningen samen te werken met anderen. Het is ook een ideale workout om even stoom af te blazen van je dagelijkse spanningen. Bootcampen vraagt in eerste instantie om wat inspanning, maar dat zorgt daarna weer voor ontspanning. En daar krijg je weer nieuwe energie van!

Opdrukken met één arm

Bootcamp is ook erg geschikt als je een lichamelijke beperking hebt. Je zal dan in overleg met je trainer even wat oefeningen moeten aanpassen naar jouw mogelijkheden. Samen kunnen jullie tot een creatieve oplossing komen. Als je maar één arm hebt kun je ook op één arm proberen op te drukken. Zelfs als je doof of slechthorend bent kun je je bij een bootcampgroepje aansluiten. Vorig jaar zijn Robin Frings en Jan-Willem Regtering in Bergschenhoek een bootcamples voor doven en slechthorenden gestart. Met hun eigen ervaring zijn zij een groepje gestart waarbij zij alles met gebarentaal uitleggen. 

Bootcamples bij jou in de buurt

Dat bootcamp een populaire sport is kun je in de sportzoeker ook zien aan het aanbod. Op meer dan dertig plekken kun je je aansluiten bij een bootcampgroepje! Zeker omdat het buiten gebeurt kun je zelf nu in kleinere groepjes misschien al beginnen. Wil je meer weten over bootcamp met een beperking? Ga dan naar de informatiepagina

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: