Direct door naar content
Sam ziet zijn autisme als ‘superpower’ afbeelding nieuwsbericht

Sam ziet zijn autisme als ‘superpower’

29 april 2021

Sam Holness heeft een droom: hij wil de eerste professionele triatleet met autisme worden. De 27-jarige Brit ziet zijn autisme eerder als een voordeel ten opzichte van andere atleten. Sam noemt het een ‘superpower’, waardoor hij lang geconcentreerd kan trainen. Hij hoopt dat hij zijn sport toegankelijker kan maken voor anderen met autisme. 

Door zijn autisme had Sam een langzame start in zijn ontwikkeling. Hij begon pas op zijn vierde met praten en het aanleren van motorische vaardigheden kostte hem meer tijd. Omdat zijn coördinatie minder goed is, duurde het bij hem wat langer voor hij echt hard kon lopen. Toen hij op zijn achttiende begon had hij toch snel de smaak te pakken. Al snel liep hij tien kilometers en halve marathons. In 2019 deed hij al zijn eerste halve triatlon (1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen). Daarna besloot hij om alles op alles te zetten om een hele Ironman te gaan doen (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen). In die sport wil hij ook prof worden. 

“Laat een handicap geen reden zijn om niet aan sport te doen” 

Sam Holness

Duursport en autisme

Volgens Sam past een sport als triatlon, waarbij je lang achter elkaar bezig bent, heel erg goed bij hem en zijn autisme. Hij kan zich namelijk lang concentreren op een taak en stopt pas als hij klaar is. “Atleten met autisme zijn bij uitstek geschikt voor duursporten, omdat daar focus en lange trainingen bij komen kijken. Ik doe altijd mijn uiterste best om mijn trainingen goed uit te voeren”, zegt hij in een interview met Runnersworld. 

Anderen inspireren

Hij ziet triatlon echt als een ontdekking die zijn leven heeft veranderd. “Het heeft mij het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde gegeven. Het heeft me een doel gegeven en een kans om het beste uit mezelf te halen”, zegt hij. Door dat positieve gevoel wat triatlon hem geeft, hoopt hij de sport ook inclusiever te maken en anderen te inspireren. “Laat een handicap geen reden zijn om niet aan sport te doen.” 

Sam wil in ieder geval voor meer begrip voor autisme zorgen. “Als ik kan laten zien dat iemand met autisme een succesvol triatleet kan zijn, dan kan anderen dat motiveren”, zegt hij in onderstaande video. 

Bron: Runnersworld.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: