Direct door naar content
Met dit deoflesje blijft iedereen okselfris afbeelding nieuwsbericht

Met dit deoflesje blijft iedereen okselfris

30 april 2021

Van al dat sporten ga je helaas wel meer zweten. Dat is heel gezond, maar het ruikt nu eenmaal niet naar rozen. Dan gebruik je toch gewoon een deoroller of spray? Dat is een logische gedachte voor de meeste mensen. Als je een beperkte armfunctie hebt of visuele beperking hebt dan kan zo’n deoflesje behoorlijk onhandig zijn. Het goede nieuws is dat een bekend deomerk daar een oplossing voor heeft bedacht. 

Tegenwoordig worden steeds meer producten ontworpen speciaal voor mensen met een beperking. Zo zagen we al dat speciale kleding werd ontworpen die makkelijk aan en uit is te trekken en kwam Nike ook al met sneakers die je kunt aantrekken zonder handen te gebruiken. Dit soort ontwikkelingen zijn natuurlijk goed nieuws voor jou. De grote merken doen steeds meer hun best om dit soort producten te ontwikkelen die bijdragen aan een inclusieve samenleving.

Speciale verpakking

De deodorant die het Unilever-merk Degree ontwikkelt is daar een mooi voorbeeld van. Het gaat hier natuurlijk niet om de deo, maar om de verpakking. De ontwerpers van het flesje hebben hierbij duidelijk aan verschillende beperkingen gedacht. Om het voor iedereen gemakkelijk in gebruik te maken hebben ze samengewerkt met maatschappelijke organisaties en ergotherapeuten. 

Extra grip

Het resultaat is een flesje met allerlei mooie trucjes. Zo heeft het een haak om het op te hangen zodat je het aan de onderkant naar beneden open kunt trekken. Een magnetische sluiting zorgt dat je de dop ook weer makkelijk terug kunt doen. Het heeft ook meer grip en ruimere vormen om het flesje vast te houden. En het vlak met de deodorant zelf, waar het allemaal om draait, is ook groter gemaakt zodat je minder vaak hoeft te rollen. Voor blinden of slechtzienden is ook nog een gebruiksaanwijzing in braille opgenomen. 

Inclusief ontwerp

Handig toch? Je hoeft nog niet meteen naar de winkel te rennen voor dit flesje, want het wordt eerst nog als prototype getest onder tweehonderd gebruikers met verschillende beperkingen. Daarna kan het nieuwe ontwerp pas op de markt komen. Dit soort producten zullen in de toekomst vaker in de winkel te zien zijn. Ontwerper Bas Korsten denkt dat iedereen baat heeft bij dit soort vernieuwingen. “In het algemeen is het zo dat een inclusief ontwerp voor iedereen een beter ontwerp is.” 

Foto: Degree

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: