Direct door naar content
Monique Kalkman werd gelijk verliefd op golf afbeelding nieuwsbericht

Monique Kalkman werd gelijk verliefd op golf

12 mei 2021

Monique Kalkman heeft als paralympisch sporter grote successen beleefd. In het rolstoel- en tafeltennis behaalde ze zeven paralympische medailles, waarvan vier keer goud. Na haar topsportcarrière ontdekte ze in golf een sport om nog lang mee fit te blijven. Die ontdekking was om in golftermen te spreken een hole-in-one. 

Sport is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het leven van Monique. In haar jeugd was tennis haar absolute favoriete sport. “In die sport had ik ook een droom toen ik jong was: op Wimbledon spelen”, vertelt ze aan CNN. Die droom zag ze in rook op gaan toen bij haar op veertien jarige leeftijd kanker werd geconstateerd. De tumor kon met een operatie en bestraling worden weggehaald, maar doordat het gezwel tegen haar rugwervel had gedrukt raakte ze verlamd. “Van de één op de andere dag was mijn mobiliteit mij afgenomen. Toen de artsen mij dat vertelde dacht ik gelijk: ik kan nooit meer sporten, daar gaat mijn droom.” 

Verslavend

Toen ze op tv de Paralympische Spelen van 1980 keek, zag ze ineens nieuwe mogelijkheden. Ze besloot haar dromen op een andere manier na te jagen. Alleen al in het rolstoeltennis behaalde ze drie Paralympische titels. Dat leverde haar ook een plek in de International Tennis Hall of Fame op. Ze stopte in 1997 met topsport en tien jaar later ontdekte ze de golfsport. “Dat was echt puur therapeutisch, want mijn gezondheid ging achteruit en ik zocht manieren om mezelf te verbeteren. Ik werd eigenlijk gelijk verliefd op golf. Ik hou van balsporten en als je die bal in de hole hoort gaan, dat is echt verslavend.”

Golf met een beperking

Volgens Monique is golf een fantastische sport voor mensen met een beperking. “Het is eigenlijk voor alle beperkingen geschikt en je kunt het op je eigen intensiteit op je eigen niveau doen.” Wat zij ook een voordeel vindt is dat je het kunt doen wanneer je wilt: “Als je je een dag niet goed voelt dan ga je niet.” 

Steeds toegankelijker

In Nederland is Monique erg actief om de golfsport verder te promoten en zij ziet ook steeds meer golfclubs die zich openstellen voor golfers met een beperking. Daar valt nog wel veel te winnen, ziet ze. “Aangepast golf is nog steeds redelijk nieuw. Dus het is ook niet gek dat niet ieder clubhuis of accommodatie toegankelijk is. Als meer spelers komen zullen die clubs zich daar ook steeds meer op aan moeten passen.” 

Wil jij weten waar je terecht kunt om met golf te beginnen? Kijk dan in de sportzoeker of ga naar de golfpagina voor alle informatie over deze leuke sport. 

Bekijk het hele item met Monique Kalkman bij CNN

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: