Direct door naar content
Songfestival heeft dansende doventolken! afbeelding nieuwsbericht

Songfestival heeft dansende doventolken!

21 mei 2021

Vanavond is de finale van het Eurovisie Songfestival in Ahoy Rotterdam. Kun jij ook niet wachten om te zien hoe Jeangu Macrooy het gaat doen met zijn liedje? Ook als je doof of slechthorend bent kun je dit Europese liedjesfeest volgen. Speciaal voor jou treden namelijk dansende gebarentolken op om de tekst en de melodie over te brengen in gebarentaal. Robin Frings (25) is een van die ‘signdancers’.

Robin is zelf ook doof, maar toch kan hij op een bijzondere manier de muziek horen die hij moet vertolken. Hij kan namelijk zijn gehoorapparaat via bluetooth verbinden met zijn telefoon en zo de muziek afspelen. “De muziek komt als het ware direct mijn hersenen binnen. Het klinkt wel een beetje robotisch, alsof je een opname via een telefoon hoort”, zegt hij in een interview met het AD

‘Moedertaal’

Afgelopen jaar ontdekte hij dat je met gebaren ook emoties en muziek kunt uitdrukken. Toen zijn opa overleed maakte hij samen met muziektolk Mirjam Stolk een gebarenclip bij het nummer ‘Wereld zonder jou’ van Maan en Brace. Robin merkte toen eigenlijk gelijk dat uitbeelden van emoties hem goed af ging. “Signdancing zit in me! Gebarentaal is mijn moedertaal.”

Vier nummers

De clip die Robin met Mirjam maakte werd zo’n succes dat hij steeds vaker werd gevraagd voor signdancing. Toen hij door AvroTros en de NPO werd gepolst voor het signdancingteam van het Eurovisie Songfestival, hoefde Robin niet lang na te denken. Hij mocht tien nummers kiezen die hij mooi vond en uiteindelijk kreeg hij vier landen toegewezen: Portugal, Georgië, Portugal en België. De gebarenclips zijn al opgenomen en kun je nu al bekijken. Zo is dit de inzending van België met de dansende Robin erbij:

Meer singdancers

Tijdens de live-uitzending zijn deze clips in Ahoy te zien op een speciaal scherm, zodat de dove of slechthorenden in de zaal ook mee kunnen genieten. Thuis kun je Robin en de andere signdancers ook zien op het NPO 1 Extra Kanaal. Een van die andere signdancers is de Nederlandse Fauve Doudouce, die kanshebber Frankrijk mocht vertolken.

Bron: AD.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: