Direct door naar content
Eerste Uniek Sporten Certificaten uitgereikt in Gelderland afbeelding nieuwsbericht

Eerste Uniek Sporten Certificaten uitgereikt in Gelderland

03 juni 2021

Iedereen moet kunnen sporten bij een sportvereniging, ook als je een beperking hebt. Veel sportverenigingen hebben het sportaanbod en het complex al aangepast om sporters met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking te verwelkomen. Het is alleen niet altijd zichtbaar dat deze sporters daar welkom zijn. Met het Uniek Sporten Certificaat kunnen sportverenigingen daarom laten zien dat ze hun sportaanbod voor sporters met een beperking goed op orde hebben. In Twello en Oosterhout werden gisteren de eerste certificaten uitgereikt aan S.V. Twello, Sportief Evenwicht Twello en V.V. Oosterhout. 

Het doel van het Uniek Sporten certificaat is om sportverenigingen te stimuleren hun sport toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Het Uniek Sporten Certificaat maakt deze inspanningen van de verenigingen zichtbaar, zodat de sporters met een beperking makkelijk zien waar ze terecht kunnen, welkom zijn en gewoon mee kunnen doen. Bij het certificaat wordt onder andere gekeken naar het aangepaste sportaanbod en of dat goed wordt gecommuniceerd. Daarnaast wordt ook gekeken of de club goed ingericht is op sporters met een beperking met goed opgeleide trainers. Een ander belangrijk punt is in hoeverre het een inclusieve club is: zijn de sporters met een beperking ook echt een onderdeel van de club?

Aanbod zichtbaar maken

In het Gelderse Twello reikte Jan Markink, gedeputeerde bij de Provincie Gelderland, de eerste certificaten uit aan S.V. Twello, Sportief Evenwicht Twello. Tegelijkertijd met de uitreiking in Gelderland ontving ook voetbalvereniging V.V. Oosterhout het certificaat in de provincie Brabant. De Gelderse en Brabantse verenigingen hebben deelgenomen aan de pilot van het Uniek Sporten Certificaat en zijn daarmee de eerste drie sportaanbieders in Nederland die het certificaat op hun naam mogen zetten. Gelderland en Brabant vinden het belangrijk dat mensen met een beperking zonder belemmeringen kunnen sporten. “Wij hebben dit initiatief genomen omdat wij iedereen, dus ook de aangepast sporters, in Gelderland mee willen laten doen. Ons doel met deze uitreiking is het al aanwezige aanbod nog meer zichtbaar maken”, aldus Markink. 

Beloning voor clubs

Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport, ziet het vooral als een mooie beloning voor de inspanningen van de clubs: “Het is een compliment voor deze verenigingen dat zij dit voor elkaar hebben gekregen. Verder is het voor de sporters van groot belang om te zien welke verenigingen dit voor elkaar hebben.”

Sportaanbieders die geïnteresseerd zijn in het Uniek Sporten Certificaat kunnen vanaf nu hun contactgegevens achterlaten via www.unieksporten.nl/certificaat.

Foto: Gelderse Sport Federatie

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: