Direct door naar content
Tamara kan weer zelf op pad dankzij leenfiets afbeelding nieuwsbericht

Tamara kan weer zelf op pad dankzij leenfiets

15 januari 2022

Tamara van Hoof (47) uit Boxtel was altijd heel erg actief: ze deed alles op de fiets, wandelde veel en deed aan hardlopen. Door een operatie met complicaties werd haar actieve leven vijfenhalf jaar geleden compleet op zijn kop gezet. Ze kan nu alleen nog met krukken lopen. Daardoor merkte ze dat haar wereldje klein werd en dat haar conditie achteruit ging. De rolstoel met aankoppelhandbike die ze via Uniek Sporten Uitleen kon uitproberen, betekende een grote verandering voor haar. 

Tamara merkte dat ze het moeilijk vond om haar conditie weer op peil te krijgen sinds de operatie. “Ik zat toch wel een beetje aan huis gekluisterd. Ik ben daarom toch eens gaan zoeken naar sportmogelijkheden met een beperking aan de benen.” Ze kwam zo al snel op handbiken en het platform handbike.nl. “Maar hoe kom je dan aan zo’n fiets en hoe weet je of het iets voor je is?”, was haar vervolgvraag. 

Even wennen

Uniek Sporten Uitleen bleek voor haar een uitkomst. Na contact met Fonds Gehandicaptensport ging het ineens heel snel. “Ze hadden een rolstoel met aankoppelbike te leen en die mocht ik proberen.” Twee weken later op 11 december werd haar sporthulpmiddel door Welzorg gebracht en kon ze daar gelijk mee aan de slag gaan. Dat eerste ritje was wel even wennen, geeft ze toe. “Je moet ineens fietsen met je handen. Ik had een handbike zonder elektrische ondersteuning, want ik wilde echt aan mijn armspieren en conditie gaan werken. Dat eerste rondje was even de straat uit en een asfaltweggetje in en toen was het al wel klaar bij mij. Ik merkte dat ik behoorlijk moest werken.” 

'Behoorlijk gelukkig'

Ook al was het ritje kort, het gevoel van vrijheid overheerste bij Tamara. “Ik kwam daar behoorlijk gelukkig van terug! Vooral het feit dat ik weer kon zeggen: ik pak de fiets en ik ga lekker naar buiten om mijn gedachten op nul te zetten, vond ik heel erg prettig.” Ze ging daarna elke dag een stukje fietsen en elke keer weer een stuk verder. “Dan merk je dat je conditie beter wordt en dat je lekkerder in je vel zit. Je wordt fitter en dat doet je lichamelijk goed.” Ze kreeg door de aankoppelbike nog iets anders terug: samen met haar man en kinderen op pad kunnen. “Dat zijn dingen die ik toch wel heel erg heb gemist de afgelopen jaren.”

"Dit is echt de ultieme manier om te ontdekken wat bij je past om daarmee verder te gaan"

Tamara van Hoof

De leenfiets beviel haar zo goed dat ze zich nu ook al aan het oriënteren is op de aanschaf van een eigen aankoppelbike. Ze heeft al een aanvraag ingediend bij de gemeente, maar die werd al afgekeurd. Nu gaat ze de vervolgstappen van Uniek Sporten Hulpmiddelen in om de financiering rond te krijgen. Zover was ze nooit gekomen zonder de fiets die ze kon uitproberen. “Als je het kunt proberen dan is het nog heel vrijblijvend en dan zit je nergens aan vast. Zo kun je ook uitvinden of het iets voor je is voor je al die stappen moet doorlopen om het daadwerkelijk mogelijk te maken. Dit is echt de ultieme manier om te ontdekken wat bij je past om daarmee verder te gaan.” 

Wil jij net als Tamara ook een hulpmiddel lenen om een bepaalde sport uit te proberen? Wacht dan niet langer en meld je vandaag nog bij Uniek Sporten Uitleen om naar de mogelijkheden te kijken. 

Uniek Sporten Uitleen is een samenwerking tussen Fonds Gehandicaptensport, Welzorg Nederland en Sunrise Medical.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: