Direct door naar content
Iedereen kan leren handboogschieten! afbeelding nieuwsbericht

Iedereen kan leren handboogschieten!

03 juni 2021

Door de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen is op sportgebied veel meer mogelijk. Zo is binnen- en buitensport voor iedereen mogelijk. Dat komt goed uit voor een sport als handboogschieten, want dat kun je zowel binnen als buiten doen. Als je op zoek bent naar een leuke sport met jouw beperking is dit een goed moment om handboogschieten uit te proberen. Misschien is het voor jou wel een schot in de roos! 

Misschien heb je handboogschieten deze week ook wel ergens voorbij zien komen, want het EK handboogschieten is deze week in het Turkse Antalya. Bij dit EK doen geen paralympische sporters mee, maar dat wil niet zeggen dat je deze sport met een beperking niet kunt beoefenen. Sterker nog: het is in deze sport op allerlei manieren mogelijk om mee te doen. Of je in een rolstoel zit, een arm of been mist en zelf als je een visuele beperking hebt; je kunt altijd met een handboog een pijl wegschieten. In Nederland hebben we ook vrij veel verenigingen die aangepast handboogschieten aanbieden. 

Vanuit je rolstoel

Bij handboogschieten komt het vooral aan op concentratie en kracht. Dat kun je heel goed vanuit je rolstoel doen. Als je in een revalidatiecentrum hebt gezeten dan heb je misschien al eens een pijl en boog gebruikt. Ergotherapeuten laten je dat namelijk doen omdat je met handboogschieten leert om goed in je rolstoel te zitten zonder op je armen en handen te steunen. Om goed te zitten activeer je vanzelf ook alle rompspieren die bij jou nog functioneren, vooral je rugspieren. Omdat je hier in het dagelijks leven in je rolstoel veel aan kunt hebben is dit vaak een onderdeel van therapie.

Zonder arm of been

Het schieten op de roos met pijl en boog kan ook heel goed als je een arm, been of ander ledemaat mist. Met wat aanpassingen aan de boog schiet jij ook zo in de roos. Soms is een andere techniek nodig. Zo zijn er schutters die met hun tenen schieten of zelfs met hun mond. Alles kan! Je kunt zelfs handboogschieten als je blind bent. Daar is een speciaal richtapparaat voor ontwikkeld waarbij je met geluiden op de roos kunt richten. 

Met autisme

Aangepast handboogschieten is ook bij uitstek een geschikte sport voor kinderen met autisme, zeker als je oog voor detail hebt en je je goed kunt concentreren. Bij handboogschieten is focus op de roos namelijk heel erg belangrijk. Ben jij heel precies in alles? Dan kan die eigenschap bij het handboogschieten goed van pas komen. Misschien is handboogschieten de sport die helemaal bij jouw beperking past!

Inclusieve sport

Als je wedstrijden gaat doen zul je nog een ander leuk onderdeel van deze sport ontdekken: je kunt namelijk heel goed met mensen zonder beperking een potje doen of zelfs een team vormen. Iedereen schiet met elkaar. Komt jouw pijl in de roos dan is dat net zoveel waard als iemand zonder beperking! 

Wil je meer weten over handboogschieten met een beperking? Ga dan naar de deze pagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: