Direct door naar content
Begin nu met bocce voor de Special Olympics! afbeelding nieuwsbericht

Begin nu met bocce voor de Special Olympics!

17 juni 2021

Vorig weekend werd door heel Nederland een bijzondere editie van de Special Olympics georganiseerd. Door het hele land kon je als sporter met een verstandelijke beperking trainingen en workshops in dertien sporten volgen. Eén van die sporten is bocce. Dit mikspel is speciaal voor jou ontwikkeld. En weet je wat nog leuker is: als je nu begint met deze sport, kun je misschien volgend jaar meedoen met de Special Olympics 2022 in Twente! 

Bocce is van oorsprong een Italiaanse sport die vooral op stranden en boulevards wordt gespeeld. Voor de uitspraak moet je de twee c’s in ‘tsj’ veranderen: dus ‘botsje’. Qua naam lijkt dat wel erg op boccia (wat je uitspreekt als ‘botsja’). Dat is niet zo vreemd, want beide sporten zijn afgeleid van bowls, jeu de boules en petanque. 

Verschillen Bocce en boccia

Toch zijn er wel echt verschillen tussen bocce en boccia. Laten we om te beginnen naar de ballen bij deze miksport kijken. Boccia doe je met zes rode of zes blauwe ballen per team, maar bij bocce speel je met vier ballen per team. In plaats van de witte bal bij boccia heb je een veel kleinere gele bal als doelbal. Op deze ‘palina’ moet je je richten als je de ballen gaat mikken. Het gaat er namelijk bij bocce om dat je met je team de ballen zo dicht mogelijk bij dat gele balletje komt. Daarin lijkt deze sport meer op petanque. 

Samenwerken

Bij deze afgeleide vorm van bowls komt het dus aan op goed mikken. Dat is zeker niet het enige waar bocce om draait. Je moet met jouw teamgenoten namelijk goed samenwerken en een slimme tactiek afspreken, waardoor jullie bal het dichtst bij de palina komt. Je kunt deze sport in teams van twee of vier spelers doen, maar ook alleen. Het is maar net wat jij leuker vindt. 

Kick

Hoe je bocce ook speelt maakt niet uit. Je zult merken dat je door dit mikspel meer sociale contacten opdoet en dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Want het geeft natuurlijk een enorme kick als je ziet dat jouw bal door jouw worp heel dicht tegen de gele bal komt. Dat geeft heel veel spelplezier!

Bocce wordt al sinds 1991 al gespeeld, maar is in Nederland nog niet zo bekend. Tijd om daar verandering in aan te brengen! Heb jij zin om bocce eens uit te proberen? Ga dan naar de bocce pagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: