Direct door naar content
Mitch en Chantal vonden in handbike nieuwe kracht afbeelding nieuwsbericht

Mitch en Chantal vonden in handbike nieuwe kracht

17 juni 2021

In een week tijd Europees en Wereldkampioen worden. Die bijzondere prestatie hebben de Nederlandse handbikers Mitch Valize en Chantal Haenen afgelopen weken neergezet. Op het podium leverde dat voor beide sporters veel emotie op, omdat zij allebei iets ingrijpends hebben meegemaakt in hun leven. “Doordat ze daar bovenop komen, staan ze nu met tranen in hun ogen naar het Nederlandse volkslied te luisteren”, zei bondscoach Eelke van der Wal tegen de NOS.

Dat Mitch Valize (26) nu Europees en Wereldkampioen zou worden, had hij een paar jaar geleden ook niet durven denken. Zeker niet omdat bij hem toen zijn linkeronderbeen moest worden geamputeerd. De ontdekking van het handbiken in het revalidatiecentrum sleepte hem door een moeilijke tijd heen, zei hij eerder al in een interview met De Limburger. “Toen ik er voor het eerst inzat, vond ik dat meteen leuk. Daarvoor had ik er nooit aan gedacht om een paralympische sport te gaan doen. Nee, sterker nog: drie jaar geleden wist ik niet eens dat deze sport bestond."

Sterker

Ook Chantal Haenen is nog niet zo lang actief in de handbike. Zij moet sinds een verkeersongeluk eind 2015 haar beide onderbenen missen. “Het eerste jaar was natuurlijk super heftig, maar ik denk zeker dat het mij op bepaalde vlakken sterker heeft gemaakt”, zegt ze in een interview met 1Limburg.

Vrijheid

De ontdekking van de handbike heeft haar ook al veel moois gebracht. Voor haar kwam dat net als voor Mitch ook tijdens de revalidatie. Toen ze werd gevraagd om mee te doen aan de Handbike Battle in Oostenrijk leek haar dat een mooie uitdaging. En het handbiken beviel haar ook heel goed. “Als ik in de handbike zit dan voel ik mij vrij om te bewegen. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Het geeft mij ontzettend veel vrijheid.” Bekijk hier het hele interview met Chantal:

Chantal is al zeker van een ticket voor Tokio, maar voor Mitch is het nog spannend. De KNWU heeft namelijk maar zes tickets en vijf daarvan zijn al ingevuld. Hij moet dus nog even nagelbijten de komende weken.

Bron: NOS.nl en 1Limburg

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: