Direct door naar content
Iedereen kan scoren met rolstoelbasketbal! afbeelding nieuwsbericht

Iedereen kan scoren met rolstoelbasketbal!

21 juni 2021

Rolstoelbasketbal is al jaren een populaire sport voor sporters met allerlei beperkingen. Dat is niet zo vreemd, want het is een sport waar van alles in samenkomt: techniek, teamwork en vooral heel veel plezier! Doordat je deze balsport met allerlei beperkingen kunt doen, kan iedereen scoren met rolstoelbasketbal! 

Rolstoelbasketbal is de aangepaste variant van de Amerikaanse sport basketbal. Deze sport werd vlak na de Tweede Wereldoorlog ook in de VS voor het eerst gespeeld door gewonde oorlogsveteranen. Inmiddels is het ook al een vaste waarde als paralympische sport met eigen regels, die niet heel veel afwijken van basketbal. Belangrijkste en voor de hand liggend verschil is dat je de bal vanuit een rolstoel in de basket moet krijgen. 

Voor wie?

Dat je rolstoelbasketbal in een rolstoel doet, zegt niet dat je deze sport alleen kunt doen als je in het dagelijks leven ook in een rolstoel moet zitten. Deze sport is geschikt voor iedereen met een aangeboren beperking of als je op latere leeftijd beperkt bent geraakt door een ongeluk of operatie. Ook als je door een zware blessure niet meer goed kunt lopen of staan, kun je met rolstoelbasketbal beginnen. Een team zit zo vol met allerlei verschillende sporters en verhalen. 

Wat komt er bij kijken?

Rolstoelbasketbal is een snelle sport waar van alles bij komt kijken. Als je net begint zul je je vooral focussen op je rolstoelvaardigheden. Of je nu voor het eerst of a langer in een rolstoel zit: je zal toch moeten wennen aan het rollen met een bal op je knieën en het snel doorspelen. Behalve individele kwalititeiten gaat het natuurlijk ook om het samenwerken met je team. Als je vaker met elkaar hebt getraind weet je elkaar steeds beter te vinden en ga je voor elkaar door het vuur. Alles om zelf of je teamgenoot bij de basket een mooi punt te laten maken!

Competitie

Punten scoren kan natuurlijk in trainingspotjes, maar echt serieus wordt het pas als je in de competitie meedoet. In Nederland organiseert de Nederlandse Basketball Bond (NBB) een rolstoelbasketbalcompetities op vier niveaus. Bij deze competities mogen ook valide spelers in een rolstoel meedoen. Hierbij wordt gewerkt met een puntensysteem voor de beperkingen van spelers. In een team mogen maximaal twee spelers zonder beperking zitten. Rolstoelbasketbal is zo ook nog eens een hele inclusieve sport!

Wil je meer weten over rolstoelbasketbal? Ga dan naar de rolstoelbasketbal-pagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt. 

Bekijk ook dit filmpje om alvast een idee te krijgen van wat je kan verwachten van je eerste training:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: