Direct door naar content
Trillende navigatie in schoenen voor blinden afbeelding nieuwsbericht

Trillende navigatie in schoenen voor blinden

30 juni 2021

Steeds meer grote bedrijven zetten hun technologie en kennis in om het leven voor jou met een beperking veel gemakkelijker te maken. Autofabrikant Honda heeft nu bijvoorbeeld een bijzonder hulpmiddel voor blinden- en slechtzienden aangekondigd. Geen auto, maar een schoen die trilt om aan te geven welke kant je op moet. 

Deze slimme oplossing is ontwikkeld door Ahirase, een dochterbedrijf van de Japanse autofabrikant. Het idee bestaat uit een app voor de smartphone en twee kleine kastjes met sensoren voor op je schoenen. Vervolgens werkt het eigenlijk heel simpel: in de app geef je aan waar je heen wilt en vervolgens wordt een route bepaald. Met trillingen krijg je onderweg aanwijzingen over welke richting je op moet. Als je rechtdoor moet krijg je voorin een trilling en als je moet afslaan voel je dat links of rechts. 

Handen vrij

Voor de navigatie wordt gebruik gemaakt van de GPS-satellieten. Die aanwijzingen worden dan vervolgens omgezet in trillingen die tot in de zenuwen van je voet komen. Super handig toch? En wat extra handig is: je houdt je handen vrij voor een geleide stok en je kunt je helemaal focussen op het luisteren naar de omgeving. Zoals vaker met dit soort mooie uitvindingen, hoef je nog niet gelijk naar de winkel te gaan. Honda verwacht dat de Ahirsas pas in maart 2023 te koop zal zijn. 

Meer slimme innovaties

Voor mensen met een visuele beperking worden trouwens steeds meer van dit soort slimme producten bedacht. Zo schreven we eerder al over een slimme koffer die ook op trillingen werkt en je zo door een drukke luchthaven kan loodsen. Of wacht dacht je van een slimme bril die informatie van straatnaambordjes en menu’s voor jou omzet tot een spraakbericht? 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: