Direct door naar content
“Rolstoelbasketbal liet mij zien wat ik wel kan” afbeelding nieuwsbericht

“Rolstoelbasketbal liet mij zien wat ik wel kan”

06 juli 2021

Elf jaar geleden was een (S)Cool on Wheels clinic op zijn basisschool de eerste kennismaking met rolstoelbasketbal voor Joost Morsinkhof (22). Dat bracht hem een week later al bij een vereniging en een paar jaar later zelfs in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Afgelopen woensdag was hij assistent bij een (S)Cool on Wheels clinic op een basisschool in Almelo, eenzelfde clinic waarmee het voor hem allemaal begon. 

Joost kwam na een ongeluk op oudejaarsavond 2008 tijdelijk in een rolstoel terecht. Tegenwoordig doet hij alleen zijn sport in een rolstoel, verder doet hij alles nu lopend. Daar is een lange periode van revalidatie aan vooraf gegaan. In 2010 keerde hij weer terug in zijn vertrouwde klas op de basisschool. “Het was voor de klas wel even omschakelen toen ik voor het eerst in mijn rolstoel naar school kwam, maar klasgenoten raakten daar ook snel aan gewend. Ik deed soms gymlessen ook al mee in mijn rolstoel.” 

Clinic

Op initiatief van zijn school en zijn moeder werd dat jaar ook een clinic van (S)Cool on Wheels geregeld, want dit programma is juist gericht op het bespreekbaar maken van aangepaste sport in de klas voor kinderen met en zonder beperking. Tijdens die clinic vertelde docent Johan Reekers het verhaal over zijn beperking en gingen ze in het tweede deel de gymzaal in. “Ik kreeg direct al een sportrolstoel om mee te doen. Ik was daarna eigenlijk gelijk om. Van tevoren dacht ik nog: rolstoelbasketbal dat gaat te hard, dat is niks voor mij.” Eenmaal bezig met een bal vond hij het direct leuk. “Ik kon toch in mijn rolstoel sporten waar ik al aan gewend was.” 

Gelijk enthousiast

Na die clinic werd hij gevraagd of hij bij een club in de buurt wilde komen kijken en dat leek Joost een goed idee. “Ik was echt enorm enthousiast gemaakt. Een week later ben ik al gaan kijken bij I.S.V. Hengelo en daar ben ik heel lang gebleven.” Daarna klom hij snel omhoog in zijn sport, want via een regiocompetitie werd hij gevraagd voor Jong Oranje en kon hij gaan trainen op Papendal. Later ging hij bij een grotere club uit Rotterdam spelen en mocht na het EK voor jeugd ook mee naar het EK voor de heren. Inmiddels speelt hij in de Duitse Bundesliga en heeft hij met het Nederlands team al twee EK’s en een WK gespeeld.

Niet zitten balen

Zo is in zijn leven in elf jaar tijd veel veranderd. “Ik zeg ook altijd: ik heb wel een ongeluk gehad maar als ik kijk wat ik daarna allemaal aan mooie dingen heb meegemaakt… dat had ik anders nooit meegemaakt. Ik had nooit verwacht dat ik zover zou komen. Ik vond het toen al lang leuk dat ik een club had om te basketballen.” Zijn liefde voor de sport zit dan ook diep, vooral omdat het hem een positieve kijk op het leven heeft gegeven. “Na mijn ongeluk kon ik echt balen dat ik niet meer kon voetballen, maar ik heb kennis kunnen maken met een sport waar ik gewoon aan mee kan doen. Dat heeft mij gebracht dat ik kijk naar wat ik wel kan.” 

Eigen verhaal vertellen

Die positieve boodschap kon hij ook uitdragen nu hij de ervaren docenten Johan Reekers en Geert Henk Wessels mocht assisteren bij een (S)Cool On Wheels clinic, op de school waar zijn zus lesgeeft. Net als toen hij zelf de clinic kreeg vertelde hij eerst over zijn eigen verhaal voordat ze de gymzaal in gingen voor de rolstoelskills en een potje basketbal. “Ik vond het heel erg leuk om te doen. Ik heb vaker clinics gegeven, maar met de uitleg van je verhaal erbij wordt het extra bijzonder.” 

Wil je ook kennismaken met de sport van Joost? Ga dan naar de rolstoelbasketbal pagina en kom alles te weten over deze sport. Zoek je liever nog even verder naar een leuke sport? Gebruik dan de sportzoeker en ontdek wat bij jou past!

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: