Direct door naar content
Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid afbeelding nieuwsbericht

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

19 januari 2022

De gemeente Purmerend is sinds anderhalf jaar aangesloten bij Uniek Sporten Uitleen, voorheen Wheels2Sport. Deze uitleenservice voor sporthulpmiddelen maakt het mogelijk voor sporters met een beperking om een hulpmiddel een half jaar uit te proberen. Zo kunnen ze niet alleen kennismaken met een specifieke rolstoel of handbike, maar juist ook met een bepaalde nieuwe aangepaste sport. In de gemeente zijn ze erg enthousiast over de regeling. “Dit geeft mensen meer vrijheid.”

In de gemeente Purmerend zetten ze zich al langer in om iedereen de mogelijkheid te bieden om te kunnen sporten, legt Oskar van Dijk, beleidsmedewerker sport, uit. “In Purmerend zijn we van mening dat sport voor iedereen belangrijk is, ook voor mensen met een beperking. We zien ook veel mensen die niet sporten of dat de drempel te hoog is en dat ze niet weten waar ze heen moeten. We doen daar van alles aan. Daar waar het nodig en haalbaar is willen wij meer mogelijkheden creëren.

Voorkomen dat sporters stoppen

Een van die mogelijkheden waar ze van vonden dat ze meer aan konden doen lag op het vlak van de hulpmiddelen voor sporters. “We zien ook dat er veel hulpmiddelen na een tijdje niet meer gebruikt worden of dat iemand het niet meer leuk vindt. Behalve dat dit zonde van het geld is, vinden we het nog belangrijker dat we kunnen voorkomen dat deze mensen stoppen met sport omdat ze niet het goede hulpmiddel hebben. Het gaat uiteindelijk om het welzijn van mensen.”

Uniek Sporten Uitleen

Dat probleem was al bekend bij Melvin Smid, die zelf al 25 jaar in een rolstoel zit en vanuit SPURD in Purmerend sportadvies geeft aan mensen met een beperking. Hij wees de gemeente daarom op de mogelijkheden met Uniek Sporten Uitleen. “Daarmee kan iemand een half jaar een hulpmiddel uitproberen. Daardoor verklein je de kans dat die handbike of rolstoel in de schuur beland of dat ze zichzelf overbelasten.” Volgens Melvin is de mogelijkheid om het te kunnen proberen erg belangrijk voor mensen met een beperking. “In veel gevallen gaan mensen voor het eerst op een sport en kunnen ze dat zonder een goed hulpmiddel bijna niet uitproberen. Met uitleen kan dat wel.”

Meer aanvragen

Als ervaringsdeskundige weet Melvin zijn weg te vinden als hij een voorziening of hulpmiddel nodig heeft. “Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ik vind het heel erg leuk dat ik nu mensen die die weg nog niet hebben gevonden kan adviseren.” Zo ziet hij dat steeds meer mensen een aanvraag doen om een hulpmiddel te lenen via Uniek Sporten. “We hebben hier een vereniging die rolstoeltennis aanbiedt waar al vier mensen een tennisstoel hebben aangevraagd via Uitleen. We hebben ook al verschillende aanvragen voor handbikes gekregen. Ik verwacht dat dat de komende tijd weer gaat groeien.” 

"Het is soms belangrijk dat je even een uitgereikte hand krijgt om net even dat stapje te maken richting een sport"

Melvin Smid - SPURD

Samen met Oskar verzorgt hij daarom na de zomer een presentatie voor de medewerkers van het WMO-loket van de gemeente. “Het is belangrijk om die medewerkers mee te nemen in nieuwe mogelijkheden om te zorgen dat ze maatwerk kunnen blijven leveren. Zij zijn ook het uithangbord van de regeling en hebben het directe contact met de sporters.” 

Gemeente wil helpen

Bij Spurd en de gemeente Purmerend bekijken ze het aanbod duidelijk als een totaalplaatje. Dat geeft volgens Melvin ook een signaal af naar de inwoners. “Het idee dat de gemeente je wil helpen is daarbij erg belangrijk. Met Uitleen hoef je dus niet gelijk te beslissen over aanschaf via een pgb, want je kunt het eerst proberen. Dat geeft mensen echt vrijheid. Het is soms belangrijk dat je even een uitgereikte hand krijgt om net even dat stapje te maken richting een sport.” 

Benieuwd of jouw gemeente ook al meedoet aan deze regeling? Kijk bij Uniek Sporten Uitleen

Uniek Sporten Uitleen is een samenwerking tussen Fonds Gehandicaptensport, Welzorg Nederland en Sunrise Medical.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: