Direct door naar content
“Met de handbike kan ik mezelf weer uitdagen”  afbeelding nieuwsbericht

“Met de handbike kan ik mezelf weer uitdagen”

08 januari 2022

Jacoba Vester (36) zit sinds twee jaar in een rolstoel. Toen ze in een revalidatiekliniek eerder dit jaar meerdere vrouwen met een handbike actief zag, leek haar dat ook wel wat. Via Uniek Sporten Uitleen kreeg ze een aankoppelhandbike te leen en kon ze het fietsen met haar handen eens uitproberen. Inmiddels heeft ze de smaak flink te pakken en maakt ze samen met haar man allemaal mooie tochtjes in de omgeving van Apeldoorn. “Het gevoel van vrijheid is zo verslavend!” 

Jacoba was op Uniek Sporten Uitleen gekomen toen ze vorig jaar op zoek was naar een sportrolstoel voor het rolstoelbasketbal. Omdat Uitleen nog niet beschikbaar was in de gemeente Apeldoorn besloot ze zelf een crowdfunding op te zetten, waardoor ze met vrienden en kennissen het geld voor haar eigen sportrolstoel bij elkaar kreeg. Begin dit jaar kreeg ze bericht dat Apeldoorn zich inmiddels bij het uitleennetwerk heeft aangesloten. “Ik zat toen net vier maanden in een revalidatiekliniek. Ik heb daar echt moeten leren omgaan met mijn klachten.” 

Krachttraining

In overleg met de revalidatieartsen kwam daar ook uit dat rolstoelbasketbal voorlopig nog te veel voor haar is. “Daar heb ik nu even nog niet genoeg kracht en energie voor. Ik dacht toen gelijk: wat zijn andere opties? Veel andere meiden in de kliniek maakten gebruik van een handbike. Dat zou volgens mijn fysiotherapeut voor mij ook wat kunnen zijn omdat ik zo weer wat krachttraining doe. Dat kan misschien later weer een opstap zijn naar basketbal.”

Enorme glimlach

Vlak nadat ze thuiskwam uit de revalidatie stond de aankoppelhandbike met sportrolstoel van Welzorg al bij haar thuis klaar. “Ik kon er meteen mee aan de slag. De eerste keer was heel erg spannend, want het was iets nieuws. Maar het voelde na dat eerste rondje weer even dat ik normaal ben en dat ik een gewone activiteit kan doen.” Ze zag het daarbij ook gelijk als een voordeel zag dat ze niet afhankelijk was van iemand anders. Dat betekende overigens niet dat ze alleen maar in haar eentje op pad ging, want haar man was net zo enthousiast geworden. “Hij had de mountainbike van zijn baas geleend en vroeg of we samen een stukje konden gaan fietsen. Hij zag ook dat ik en enorme glimlach van die handbike kreeg.” 

Zwijntjes spotten

Samen hebben ze het fietsen nu flink opgebouwd en maken ze allerlei tochtjes. “Het gevoel van vrijheid is zo verslavend. Je komt ook op hele andere plekken dan je gewend was. Eerst deden we rondjes door de stad, maar nu gaan we meer de bossen in en afgelopen week deden we nog een rit over de Veluwe. Toen zagen we nog de zwijntjes langs het fietspad lopen. Dat is fantastisch. Ik weet geen andere manier waarop ik dat gevoel en die afstand kan bereiken.” 

"Ik ben helemaal niet competitief ingesteld, maar jezelf een uitdaging kunnen stellen binnen mijn mogelijkheden dat is zo geweldig.” 

Jacoba Vester

Elkaar opjutten

Dat ze nu weer samen kunnen sporten vindt ze een belangrijke winst van de leenhandbike. “Wij gingen altijd samen naar de sportschool en dan waren we elkaar wel aan het opjutten. Dat valt weg als je lichamelijk niet meer op zelfde niveau zit. Met fietsen kan ik nu goed met mijn man meekomen, ook al doen mijn benen het niet meer. Als we bijna thuis zijn dan zeg ik wel tegen hem: nog even knallen!” De handbike heeft haar wat dat betreft zowel mentaal als lichamelijk veel moois opgeleverd, zegt ze. “Ik heb mijn conditie en spierkracht kunnen opbouwen en zelfs wat gewicht verloren. Als ik echt voel wat het mij gebracht heeft dan is het vooral de vrijheid en de wind door mijn gezicht en dat ik mezelf kan uitdagen. Ik ben helemaal niet competitief ingesteld, maar jezelf een uitdaging kunnen stellen binnen mijn mogelijkheden dat is zo geweldig.” 

Anderen inspireren

Dat enthousiasme over haar avonturen op de handbike deelt ze ook volop op social media. En dat is niet onopgemerkt gebleven. “Ik krijg zeer regelmatig vragen over die handbike. Als je nieuw bent in dit wereldje weet je niet wat de wegen zijn. Ik heb zo al tien mensen doorverwezen naar Uniek Sporten Uitleen. Ik heb dus wel het idee dat ik mensen heb geïnspireerd door de mogelijkheden te laten zien en mijn plezier te delen.” Het grote voordeel van Uniek Sporten Uitleen is volgens haar dat je zo de kans krijgt een hulpmiddel echt te proberen. “Binnen een week kun je dat niet voldoende proberen. Je moet het echt uittesten of het past bij jouw klachten en of je daar ook echt plezier in gaat beleven. Met Uniek Sporten Uitleen krijg je daar alle tijd voor.”

Wil jij ook een hulpmiddel voor het sporten uitproberen? Ga dan naar Uniek Sporten Uitleen en bekijk de mogelijkheden in jouw gemeente. 

Uniek Sporten Uitleen is een samenwerking tussen Fonds Gehandicaptensport, Welzorg Nederland en Sunrise Medical.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: