Direct door naar content
Stem op de Meest Toegankelijke Gemeente afbeelding nieuwsbericht

Stem op de Meest Toegankelijke Gemeente

12 augustus 2021

Steeds meer gemeenten in Nederland werken hard aan een toegankelijke en inclusieve samenleving. Dan moet je denken aan zichtbare zaken als stoepjes en drempels die weggehaald zijn voor rolstoelgebruikers, maar ook dat je met een beperking de mogelijkheid hebt om te sporten of dat je ondersteuning krijgt in je dagelijks leven. Om meer aandacht te vestigen op deze ontwikkeling organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Jij kunt nu op jouw favoriete gemeente stemmen.

De verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente is al in mei van dit jaar gestart met een eerste ronde onder alle gemeenten die werden beoordeeld op zes criteria: onderwijs en ontwikkeling, thuis, werk en inkomen;, vrije tijd, vervoer en welzijn, gezondheid en ondersteuning. De twaalf gemeenten die op deze vragenlijsten het best scoorden zijn doorgegaan naar de halve finale.

Twaalf gemeenten

De twaalf gemeenten die nu nog overgebleven zijn: Zwolle, Westland, Waalwijk, Stein, Sint Anthonis, Rotterdam, Oude IJsselstreek, Noordenveld, Meijerijstad, Hardenberg, Hardewijk en Beek. Wie van deze gemeenten naar de finale gaan bepaal jij, want door je stem uit te brengen kun jij zorgen dat jouw favoriete gemeente bij de laatste vijf zit. Het kan natuurlijk dat je op de gemeente stemt waar je woont, maar je kunt natuurlijk ook op een gemeente stemmen waarvan jij vindt dat ze het goed doen voor mensen met een beperking of chronische aandoening.

Superteam op bezoek

Om je te helpen bij je keuze doet het Superteam verslag van de verkiezing. Dat team bestaat uit Eva Eikhout, Mari Sanders, Zjos Dekker, Wirin Jewlal en Deborah Cameron. Zij hebben allemaal een beperking en gebruiken hun talenten om de steden in beeld te brengen. Voor Eva, die je ook kent van onze Onbeperkt Podcast, is toegankelijkheid een belangrijk thema in haar leven. “Dat iedereen op zijn minst door de voordeur naar binnen kan. Dat is waar toegankelijkheid voor mij begint”, zegt ze in een interview.

Het Superteam ging ook bezoek bij de twaalf gemeenten. Zo kun je in deze korte video zien hoe Eva ontdekt wat Zwolle heeft gedaan om toegankelijk te worden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: