Direct door naar content
Blinde golfer Ronald wil wereldkampioen worden afbeelding nieuwsbericht

Blinde golfer Ronald wil wereldkampioen worden

12 augustus 2021

Ronald Boef uit Bovenkarspel is al sinds zijn geboorte volledig blind. Je verwacht het niet direct, maar hij heeft in golf helemaal zijn sport gevonden. Sinds zijn eerste kennismaking is Ronald veel op de golfbaan te vinden en die vele trainingsuren hebben hem al ver gebracht. Nu hoopt hij in 2022 de eerste Nederlandse blinde wereldkampioen golf te worden.

Ronald werd op zijn zeventiende op golf gewezen als een ideale sport met zijn handicap. Een buurman zag namelijk op tv een item over golf voor blinden. Dat was echt iets voor Ronald. “Vlak daarna kreeg ik een rondleiding op golfbaan Westwoud en toen was het 'boem', dat is iets voor mij", vertelt hij in een interview bij NH Radio. “Ik vond het gras geweldig en dat je ook lekker buiten bezig bent. Het was voor mij gelijk: wauw!”

Veel oefenen op de swing

Nu vraag je je natuurlijk af: hoe werkt dat dan als je blind bent? Ronald heeft het golfen ook heel langzaam en stap voor stap onder de knie gekregen. “De eerste vier jaar was voor mij alleen maar leren om tegen het balletje te slaan. Omdat ik totaal blind geboren ben, kun je mij ook helemaal niets voordoen." De aanpak van zijn eerste golftrainer wierp zijn vruchten af, want hij bouwde de golfswing van Ronald steeds verder op door hem vast te pakken en hem de beweging te laten voelen. “In het begin sloeg ik vooral in de lucht of ik sloeg de bal maar tien meter weg en dan stond hij er al om heen te springen: geweldig!”

Voorbeeld voor anderen

Door het vele trainen en de goede begeleiding behoort Ronald al tot de top-5 van de wereld in het blindengolf. Zijn droom is nu om binnen drie jaar wereldkampioen te worden. Daarmee wil hij anderen ook inspireren en laten zien dat je met een beperking veel meer kan dan je zou denken. “Met doorzettingsvermogen, talent en goede begeleiding kun je heel ver komen."

Putten tegen Ronald

Hoe het is om blind te golfen konden bezoekers van de KLM Open in 2019 zelf ervaren (zie foto boven). Daar kon je namelijk blind putten en het zo opnemen tegen Ronald. Met die actie werd geld ingezameld voor Fonds Gehandicaptensport. Op 4 oktober organiseert Ronald zelf ook eenzelfde soort wedstrijdje, waarbij ziende golfers geblindeerd tegen hem op kunnen spelen. Met dat benefiettoernooi wil Ronald geld inzamelen om zijn sport droom te verwezenlijken: wereldkampioen worden.

Is golf ook een sport voor jou? Kijk dan op de golfpagina voor alle informatie.

Bron: NH Nieuws

Foto: Twitter / Nike Boor

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: