Direct door naar content
Geïnspireerd door tafeltennisster Kelly van Zon? afbeelding nieuwsbericht

Geïnspireerd door tafeltennisster Kelly van Zon?

31 augustus 2021

Kelly van Zon is zonder twijfel de allerbeste in haar sport tafeltennis, want ze behaalde gisteren voor de derde keer op rij het paralympisch goud. Ze speelt altijd vol passie en emotie en dat kwam er helemaal uit toen ze haar laatste punt maakte. Met een grote oerkreet vierde ze haar titel. Ben je ook zo door deze topper geïnspireerd? Dan is dit misschien wel het moment om zoals Kelly het zelf zegt ‘lekker te gaan ballen’ met een batje.

Kelly (33) laat met haar spel al jaren zien dat tafeltennis met een beperking ontzettend snel en spectaculair is. Door een heupafwijking heeft ze een beenverschil van elf centimeter en verminderde spierfunctie in haar linkerbeen. Ze begon op negenjarige leeftijd met tafeltennis en ontdekte al snel dat ze talent had voor de snelle balsport. Op haar eerste Paralympische Spelen van Peking 2008 behaalde ze brons en daarna in London 2012, Rio 2016 het goud. Haar derde goud van Tokio vindt ze de mooiste. “Ontzettend mooi dat ik het maar weer geflikt heb”, zei ze tegen het AD.

Mooi spelletje

Ze heeft nu vier Paralympische medailles op zak, maar aan stoppen denkt ze voorlopig nog niet. “Ik hou van dit spelletje”, zei ze vol liefde over haar sport tegen de NOS. Dat mooie spelletje van haar kun jij ook ontdekken, want tafeltennis is een perfecte sport voor allerlei beperkingen. Kelly laat bijvoorbeeld zien dat je met verminderde spierkracht in je benen goed kunt ‘pingpongen’, zoals tafeltennis ook wel wordt genoemd.

Zittend of staand

Eigenlijk zijn voor veel beperkingen een vorm voor deze leuke sport te bedenken. Je kan tafeltennis zoals Kelly dat doet staand spelen. Dat kan trouwens ook als je maar één been hebt. Als je niet goed kunt staan of lopen kun je dit spelletje ook zittend in een rolstoel spelen. Het batje houd je normaal gesproken met je handen vast, maar ook als je een beperking aan je handen hebt kun je tafeltennissen. Soms zie je bijvoorbeeld spelers hun batje aan hun armstomp vastmaken en er zijn zelfs spelers die het batje in hun mond vasthouden.

Snelste sport ter wereld

Tafeltennis is een complete sport die veel meer vraagt dan het overslaan van een klein balletje. Tijdens trainingen bij een van de vele tafeltennisverenigingen werk je daarom behalve aan de techniek ook aan je uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid en je snelheid. Dat laatste is een belangrijk onderdeel, want tafeltennis is een van de snelste balsporten ter wereld. Topspelers spelen een smashbal met 180 km/h! En je staat ook maar op vier meter van elkaar, dus dat vraagt een enorm reactievermogen. Dat heb je natuurlijk niet in een keer, maar door te trainen krijg je dat vanzelf onder de knie!

Bekijk deze video om alvast een idee te krijgen van wat paratafeltennis precies is:

Wil je deze leuke snelle sport eens uitproberen? Ga dan naar de tafeltennis-pagina voor alle informatie en een tafeltennisclub bij jou in de buurt.

Foto: Gaël Marziou - Flickr (CC)

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: