Direct door naar content
"Ik heb een hekel aan het woord beperking" afbeelding nieuwsbericht

"Ik heb een hekel aan het woord beperking"

01 september 2021

Personal coach Moustafa Makhlouf is in zijn woonplaats Den Bosch een bekend gezicht. Door de filmpjes die hij maakt met sporters Yvette, Ron en Mehmed is hij nog veel bekender geworden en raakt hij mensen in het hart. Moustafa laat namelijk zien dat iedereen kan sporten. Hij zet zich namelijk in om sporters met een beperking een extra duwtje te geven.

Misschien heb je de enthousiaste Moustafa al eens voorbij zien komen. Vorig jaar december zorgde hij bijvoorbeeld dat de droom van Yvette, die het Syndroom van Down heeft, uitkwam: leren fietsen op een tandem. Deze video leverde zoveel positieve reacties op dat Moustafa een inzamelinsactie voor een nieuwe fiets voor Yvette kon starten.

'Ik kan niet tegen onrecht'

Ook de blinde Ron is vaker te zien geweest in de filmpjes van Moustafa. Hij begeleidt Ron bijvoorbeeld bij het hardlopen, waarvoor ze een samen een soort ‘tandem te voet’ uitprobeerden. Ron was ook degene die Moustafa op het idee van het begeleiden van sporters met een beperking bracht. Ze kwamen op elkaars pad toen Ron nog bij een sportschool kwam waar hij totaal niet werd gezien of geholpen. Moustafa merkte dat de mensen Ron daar maar lastig vonden. “Ik hoorde iemand zeggen dat hij 'een blok aan het been was'. Kan ik niet tegen. Kan ik écht niet tegen. Ik kan niet tegen onrecht”, vertelt hij in een uitgebreide reportage op RTLNieuws.nl.

'Hero'

"Als we hulp krijgen, kunnen we meer dan mensen denken", legt Ron uit. En dat is wat Moustafa doet. Niets meer en niet minder. Hij huurt een zaaltje af en laat Yvette, Ron en Mehmed daar lekker sporten. Ze zijn daar ook echt een team, want ze dragen allemaal hetzelfde trainingspak met op de achterkant de tekst: ‘HERO’. Het groepje bestaat in totaal uit negen sporters. Voor Moustafa zijn dat geen sporters met een beperking."Ik heb echt een hekel aan dat woord. Het suggereert zo dat deze mensen zijn afgeschreven. Laat ze meedoen met de maatschappij. We moeten het met z'n allen doen."

Op zijn facebookpagina deelt Moustafa vaak filmpjes van zijn ‘heroes’. En dat heeft een reden voor hem: “Ik wil graag laten zien wat ze kunnen.” Een goed voorbeeld daarvan is deze video met Ron die over een muurtje bij het water loopt.

 

“Sometimes the straight path is not the easiest one.” #trust #path #stepbystep

Posted by Personal Coach Moustafa Makhlouf on Wednesday, August 4, 2021

 

Lees het gehele interview met Moustafa bij RTL Nieuws

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: