Direct door naar content
Blindenvoetbal groeit in Nederland! afbeelding nieuwsbericht

Blindenvoetbal groeit in Nederland!

02 september 2021

Is voetbal ook paralympisch? Jazeker! Op de Paralympische Spelen van Tokio staat nu blindenvoetbal op het programma. Nederland doet hier nu nog niet aan mee, maar de sport is echt in ontwikkeling. Als je blind of slechtziend bent, kun je op steeds meer locaties deze gave sport gaan ervaren. 

Bij de vorige Spelen van Rio 2016 deed het Nederlands CP voetbalteam nog lang mee in het toernooi, maar ze grepen uiteindelijk net naast de medailles. Nu vijf jaar later is CP-voetbal helaas van het Paralympisch programma verdwenen. Het blindenvoetbal is nog wel een vast onderdeel bij de Spelen.

Bal met belletjes

Bij deze vorm van aangepast voetbal wordt gespeeld met teams van vijf. De veldspelers dragen een geblindeerde bril dragen om de ogen volledig te bedekken, zodat de visuele beperking bij iedereen gelijk is. De keeper heeft wel goede ogen en geeft ook aanwijzingen aan het team. Verder is de bal bij deze vorm ook anders: daar zitten belletjes in zodat de spelers weten waar de bal is.

Drie locaties

In Nederland is deze vorm van voetbal nog niet zo ver ontwikkeld dat er een Nederlands elftal afgevaardigd kan worden naar grote toernooien zoals de Paralympische Spelen. Het blindenvoetbal staat zeker niet stil in ons land! Je kunt deze sport namelijk op steeds meer plekken gaan spelen. Op dit moment zijn er drie locaties met blindenteams: Only Friends Amsterdam, DSO in Zoetermeer en de PSV Foundation in Eindhoven.

‘Plezier met elkaar’

Bij Only Friends zijn al twee trainingsgroepen voor blindenvoetbal gestart: een jeugdgroep tot 18 jaar en een groep voor volwassenen. Een van de voetballers vertelt in een video dat hij al langer op voetbal wilde. “Blindenvoetbal was er nog niet in Nederland. Ik heb wel al een keer meegedaan met een clinic voor volwassenen in Noordwijk, alweer zes jaar geleden. Dat vond ik echt heel erg leuk. Twee jaar geleden kreeg ik bericht dat ze in Amsterdam ook clinics ging geven. Natuurlijk wilde ik dat! Sindsdien zit ik hier bij de club”, vertelt hij enthousiast. Voor hem is niet alleen het voetbal leuk aan de sport. “Het contact met elkaar is misschien wel het leukste wat er is. Dat je plezier hebt met elkaar.”

Flinke stappen

Trainer Roy Gebbing ziet ook dat de voetballers flinke stappen hebben gezet. “Het is echt heel inspirerend, ze zijn flink vooruitgegaan. We zijn nu ongeveer een jaar bezig en het is echt ontzettend knap wat ze kunnen.” Trainer Hilco is het daar helemaal mee eens. “In het begin liep iedereen nog met iemand aan de hand en nu doen we ook partijtjes van vijf minuten zonder begeleiding. Dat gaat gewoon goed!”

De KNVB en Gehandicaptensport Nederland willen er samen voor zorgen dat er meer van dit soort leuke verenigingen zijn waar je blindenvoetbal kunt spelen. Zo willen ze het mogelijk maken dat iedereen met een visuele beperking in de buurt passend kan voetballen.

Deze video geeft een goed beeld van blindenvoetbal:

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de speciale pagina over blindenvoetbal

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: