Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
De Paralympische Spelen zitten erop. De vlam is uit, maar de atleten van TeamNL gloeien nog na van blijdschap en trots. Samen zorgden ze voor een unieke prestatie: door de totaal 57 medailles eindigde Nederland op de vijfde plek in het medailleklassement. We kijken nog één keer terug op de Spelen van onze ambassadeurs.
Met 25 gouden, 17 zilveren en 17 bronzen medailles waren de Spelen in Tokio voor Nederland een van de meest succesvolle edities. Alleen in 1988 behaalde Nederland een beter resultaat in het medailleklassement met 31 gouden plakken. Bij de Nederlandse prestaties zaten bijzondere historische momenten. Zo behaalden de rolstoelbasketballers zaterdag voor het eerst goud op de Paralympische Spelen.
Diede de Groot zette in Tokio ook een bijzondere prestatie neer, want ondanks de druk en dat iedereen het van het haar verwachtte greep zij de titel in rolstoeltennis bij de vrouwen. Samen met Anniek van Koot won de nummer één van de wereld ook nog het goud bij het dubbelspel. Over drie weken kan Diede helemaal historie schrijven, want als ze de US Open wint heeft ze als eerste rolstoeltennisser de Golden Grand Slam gewonnen. Dan heeft ze namelijk in één seizoen alle Grand Slams en de paralympischt titel gewonnen.
Ambassadeur Tristan Bangma had aan het begin van de Spelen nog voor het eerste Nederlandse goud gezorgd. Op de wielerbaan reed hij samen met piloot Patrick Bos op de tandem naar de paralympische titel bij de vier kilometer achtervolging. Lees in dit artikel hoe Tristan eind vorig jaar met behulp van 5G-technologie in staat was om solo op de baan te rijden.
Fleur Jong had een droomstart van haar Spelen bij het verspringen. Door haar sprong van 6.16 meter behaalde ze met een wereldrecord het goud! Op de 100 meter sprint is Fleur ook wereldrecordhouder, maar in de finale kreeg ze flinke concurrentie. Nederland was met drie vrouwen goed vertegenwoordigd bij de start. Bij de finish was het Marlène van Gansewinkel die kon juichen voor het goud. Fleur kwam net te kort voor het podium en werd vierde. Kimberley Alkemade, ook ambassadeur, werd vijfde. Zij had op de 200 meter eerder in de week wel nog brons gehaald, ook achter de ijzersterke Marlène.
Jetze Plat had vooraf hoog ingezet met zijn doel om drie keer goud te halen op de triatlon, de tijdrit en de wegkoers. En dat is hem gelukt. In een column aan tafel bij Humberto Tan noemde Peter Heerschop hem de ‘Koning van de Paralympische Spelen’ en ‘Jerommeke op wielen’. “Hij heeft klapdeuren nodig voor zijn schouders om ergens binnen te rijden. Hoe is hij zover gekomen? Zegt-ie zelf over: ‘ik kon niet zo goed lopen, maar ik moest van mijn moeder met de fiets naar school’. Zo is het gekomen. Ik vind het in zijn gewoonheid een ontroerende zin met de woorden ‘moeder’, ‘fiets’ en ‘school. Een optelsom met drie factoren van mogelijkheden.”
Heerschop vindt dat iedereen inspiratie uit de paralympiërs kan halen. “Zij geven aan: er is altijd verandering mogelijk.” Hij roept daarom ook alle tv-kijkers op om te klappen voor de atleten. “Roep wat je wil, maar neem in ieder geval iets mee van hun prestaties. Ik wil hier dan ook wel zeggen: ich bin ein paralympier’”
Bekijk de hele column hier terug.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.