Direct door naar content
Ontdek je mogelijkheden met capoeira  afbeelding nieuwsbericht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

20 september 2021

Heb je wel eens van capoeira gehoord? Dit is een combinatie van vechtsport, muziek, dans en acrobatiek. Dit is bij uitstek geschikt als sport met een beperking omdat je de bewegingen heel goed kunt aanpassen naar jouw mogelijkheden. In Brazilië waar capoeira een belangrijk onderdeel van de cultuur is, zie je ook iedereen op het strand meedoen. Dat kan in Nederland natuurlijk ook!

Capoeira is eigenlijk veel meer dan een sport, zeker als je het aan Brazilianen vraagt. Daar is het de tweede sport na voetbal. Door de combinatie van vechtsport, dans en muziek zit voor iedereen wat in capoeira. En iedereen kan daar dus ook aan meedoen. “Daar is het echt een sport van de straat, waar iedereen aan meedoet. Ook mensen met bijvoorbeeld één been en een kruk”, vertelde capoeira-leraar Gordon Brock eerder in een interview.

Verdedigen en aanvallen

Bij capoeira denk je waarschijnlijk vooral aan de zwierige bewegingen en salto’s die de beoefenaars van deze sport maken. Dit moet je zien als een spel van aanvallen en verdedigen. Als je je verdedigt maak je meer laag gebukte bewegingen en bij een aanval wat hogere zwaaibewegingen met je benen. Deze dans wordt meestal door twee deelnemers tegelijk uitgevoerd in een kring.

Aanpassen aan jouw mogelijkheden

Verwacht niet dat je gelijk een salto of moeilijke draai gaat maken in een capoeirales. Je zal eerst de basis van de ginga, zoals de dans wordt genoemd, en vervolgens ga je alle onderdelen steeds herhalen en herhalen. Je zal daarbij ook ontdekken dat je bij deze sport verschillende stijlen hebt. Zo heb je vormen met snelle bewegingen en juist andere met meer tragere bewegingen. “Je past jouw stijl aan op jouw mogelijkheden. Een beperking voor jezelf hoeft geen beperking voor capoeira te zijn”, zegt Gordon Brock.

Eigen stijl

Doordat capoeira een vrije vorm van bewegen is kun je met allerlei beperkingen meedoen aan groepslessen. Je kan zelf op zoek gaan naar jouw eigen stijl. Als je bijvoorbeeld krukken gebruikt om te lopen dan kun je die ook gebruiken om de ander mee 'aan te vallen' of te ontwijken. En zelfs als je in een rolstoel zit kun je capoeira doen: dan beweeg je meer sierlijk met je rolstoel en ontwijk je de ander door te draaien. Als je inspiratie nodig hebt kun je even naar Ayrton uit Brazilië kijken. Hij laat zien dat je een prothese een onderdeel van zijn capoeirastijl is geworden:

Voor verstandelijke beperking

Capoeira is ook een geschikte sport voor kinderen en volwassen met een verstandelijke beperking of bijvoorbeeld autisme. Net als andere vechtsporten zoals judo kan capoeira een belangrijke bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen en het verkennen van hun grenzen. Voor iedereen geldt dat capoeira gaat om het ontdekken van je mogelijkheden.

Is deze Zuid-Amerikaanse sport iets voor jou? Kijk dan op de pagina over capoeira voor meer informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: