Direct door naar content
Het skatepark in met je rolstoel! afbeelding nieuwsbericht

Het skatepark in met je rolstoel!

27 september 2021

In Nederland hebben we best veel skateparken. Dat is misschien niet een plek waar jij snel met je rolstoel in zal rijden. Toch kun je daar ook met een beperking alle obstakels nemen. Daar is zelfs een speciale sport voor ontwikkeld: rolstoelskaten of WCMX. Als je op zoek bent naar een sport waar je een flinke adrenaline boost van krijgt dan is dit zeker iets om je door te laten inspireren!

Bij skaten kun je denken aan inline-skaten, dat is de zomervariant van schaatsen. Daarbij ga je vooral rechtdoor of maak je rondjes op een ovalen skatebaan. Skaten in een skatepark is heel iets anders: dan heb je geen mooi vlak asfaltwegdek maar bestaat je parcours uit allerlei hindernissen om vanaf te rollen. De geoefende skaters gebruiken die halfpipes en plateaus om de vetste trucs op te laten zien. Meestal zie je hier vooral jongens en meisjes op skates, BMX-fietsen en skateboards, maar als je in een rolstoel zit kun je hier net zo goed over de baan gaan. Je zit toch al op wielen!

Skateboard op rolstoel

Skaters zijn natuurlijk echte durfals die wel van een beetje gevaar houden. De sporters met een beperking die zich op de skatebaan begeven zijn dat natuurlijk helemaal. Evan Lalale is zo’n extreme sporter. Als afwisseling voor zijn monoski bedacht hij een manier om in zijn rolstoel op een skateboard te kunnen. Net als op de monoski kan hij sturen door zijn gewicht naar voren en achteren te verplaatsen. In dit fimpje op zijn populaire instagram account zie je hoe hij dat doet:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evan Lalanne (@evan_lala)

WCMX

Het kan ook simpeler: gewoon met een rolstoel van die halfpipe af. Dat is wat Aron Fotheringham dacht en wat uiteindelijk tot het idee van de sport rolstoelskaten bracht. Dit wordt ook wel WCMX (wat staat voor Wheelchair Motocross) genoemd. Aron bedacht deze sport als een manier om de trucs van BMX en skateboarden in een rolstoel te kunnen doen. Als bedenker van de sport was hij ook met veel trucs de eerste: zo was hij op zijn veertiende de eerste die een ‘backflip’ maakte in een rolstoel. Vier jaar later maakte hij ook als eerste een dubbele achterwaartse salto in zijn rolstoel.

‘Rolstoel is cool’

Door de vele Youtubefilmpjes van sterren als Aron is WCMX de laatste jaren als sport sterk gegroeid. Het inspireerde ook de Nederlander Kevin van Ekert. Hij had voordat hij een ongeluk kreeg al aan BMX gedaan en toen hij op YouTube iets zag over rolstoelskaten wilde hij dat ook proberen. Kevin doet nu mee aan internationale wedstrijden en niet onverdienstelijk: in 2019 werd hij tweede op het WK WCMX. Hij wil ook vooral andere jongeren met een beperking inspireren: “Ik wil laten zien dat een rolstoel ook gewoon cool kan zijn. Het maakt niet uit wat je in het skatepark doet, maar dat je daar ook met een rolstoel kunt rijden is al hartstikke gaaf”, zegt hij in een interview met Uniek Sporten Brabant.

Wil je zien hoe dat eruitziet? Bekijk dan onderstaande video van Kevin:

Wil je meer weten over deze sport of andere mogelijkheden? Kijk dan in de sportzoeker!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: