Direct door naar content
Dit is pas een slimme rolstoel! afbeelding nieuwsbericht

Dit is pas een slimme rolstoel!

30 september 2021

Aan de Katholieke Universiteit Leuven hebben ze een mooi stukje techniek ontwikkeld voor gebruikers van een elektrische rolstoel. Meestal worden die met een joystick bestuurd, maar voor sommige mensen werkt dit door hun beperking niet voldoende. De techneuten van COMoveIT, een afdeling van de KU Leuven, hebben daarom een slim rolstoelbesturingssysteem ontwikkeld vol sensoren en kunstmatige intelligentie.

Het nieuwe systeem met de naam CoMoveIT Smart is speciaal bedacht voor mensen die bijvoorbeeld door een hersenverlamming in een elektrische rolstoel zitten. Een traditionele rolstoel is voor hen niet handig omdat ze door hun aandoening ook vaak ongecontroleerde bewegingen maken. “Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Ons rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit”, legt professor Elegast Monbaliu van het Departement Revalidatiewetenschappen uit.

Besturen met voet en hoofd

Zijn innovatieve oplossing wordt bestuurd met het hoofd en de voeten via allerlei sensoren in de steunen. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van artificiële intelligentie (AI) om onwillekeurige bewegingen te herkennen en de rolstoel daarop aan te passen. Daardoor is de rolstoel ook geschikt voor mensen met een complexe bewegingsstoornis, zegt Monbaliu. Hij verwacht dat het rolstoelsysteem voor een grote verandering bij de gebruikers kan veroorzaken. Zeker omdat zij door hun motorische beperking afhankelijk van anderen zijn is hun wereld vaak beperkt. “We kunnen deze groep rolstoelgebruikers zo meer autonomie, participatie en levenskwaliteit geven.”

Bron: KU Leuven

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Zonder juist hulpmiddel verlies je je sportplezier”

Sigrid: “Gaaf een eigen racerunner!”

“Tom is dolgelukkig met zijn eigen sportrolstoel”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×