Direct door naar content
Judoleraar Cees geeft les ondanks dwarslaesie afbeelding nieuwsbericht

Judoleraar Cees geeft les ondanks dwarslaesie

29 september 2021

Cees Roest liep door een ongeluk in 2000 een dwarslaesie op. Zijn passie voor judo heeft hij door die ingrijpende gebeurtenis nooit verloren. Hij gebruikt zijn handen als voeten en vond zo zijn eigen manier om de sport die hij altijd al had gedaan te blijven doen. Dat ging zelfs zo goed dat hij in 2014 de derde Dan behaalde, de hoogste graad in de judosport voor judoka’s met een beperking. Zijn kennis van worpen en kata’s geeft hij ook door, want hij geeft ook zittend judotraining aan kinderen.

Cees rolde eigenlijk per toeval in het trainersvak, vertelde hij aan RTV Noord. Ongeveer tien jaar geleden ving hij de kinderen van zijn judoclub in Drachten op toen een andere leraar niet kon. Daarna is hij ook een eigen trainingsmethode gaan ontwikkelen om kinderen les te geven op de judomat.

Praten met handen en voeten

“Ik praat met mijn handen en doe de techniek ook voor met mijn handen, zoals de beweging van een worp en zeg er dan bij hoe het met de voeten moet. De kinderen snappen ook gelijk dat zij het met de voeten moeten doen”, vertelt Cees aan RTV Noord.

Onderscheiding

De kinderen hebben vaak niet eens door dat hun leraar een dwarslaesie heeft. Zij vinden vooral dat Cees leuke lessen geeft. De leraar zelf krijgt ook energie van het enthousiasmeren van de jonge judoka’s. Zijn inzet voor de judosport zijn ook opgevallen bij de judobond die hem onlangs compleet verrast met de onderscheiding tot bronzen bondsridder.

Hij vond die erkenning heel erg mooi en belangrijk. “Judoka’s kunnen lopen en ze doen alles. Ik ben toch een vreemde eend in de bijt. Ik zit in een rolstoel, maar als ik op de mat bezig ben of als ik bestuurlijk bezig ben dan accepteert iedereen mij zoals ik ben.”

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je zelf eens een lesje judo bij jou in de buurt proberen? Neem dan een kijkje in onze sportzoeker.

Bron: RTV Noord

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: