Direct door naar content
Dovenvoetbal wordt onderdeel bij reguliere clubs afbeelding nieuwsbericht

Dovenvoetbal wordt onderdeel bij reguliere clubs

30 september 2021

Als je doof of slechthorend bent kun je ook voetballen. In Nederland kun je met een auditieve beperking gewoon aansluiten bij een regulier team en je kunt in een doventeam met andere doven en slechthorenden spelen. We hebben hier zelfs een aparte doven zaalvoetbalcompetitie. In het komende seizoen wordt die competitie voor het eerst georganiseerd onder de vlag van de KNVB. Ook de verschillende doventeams worden ondergebracht bij reguliere (zaal)voetbalclubs om zo de integratie van de dovensport verder te helpen.

Bij de doven zaalvoetbalcompetitie is het spelletje niet heel veel anders dan bij horende spelers. Het grote verschil is dat de scheidsrechter niet met een fluitje, maar met gebaren communiceert. Dat deze competitie nu wordt ondergebracht is een mooie stap op weg naar een inclusieve sport. De KNVB, Gehandicaptensport Nederland en de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond hebben hier uitgebreid gesprekken over gevoerd.

Voor iedereen

De KNVB zag eigenlijk geen probleem om de zaalcompetitie voor dove voetballers voortaan te organiseren. Bij die nieuwe competitie is rekening gehouden met de wensen en behoeften van de spelers en de clubs die bij de KNDSB zijn aangesloten. Marcel Geestman, Hoofd Passend voetbal bij de KNVB, noemt het een belangrijke stap. “Voetbal is voor iedereen, we vinden het vanzelfsprekend om de competitie te faciliteren voor het dovenvoetbal. Dit is een logische stap in de verdere integratie van het dovenvoetbal bij de KNVB.”

Voordeel voor jou

De verschillende doventeams zijn nu ook onderdeel van reguliere verenigingen die bij de KNVB zijn aangesloten. Dat heeft zeker voor jou als voetballer een groot voordeel. De KNVB ziet namelijk veel mogelijkheden om nog meer mensen met een auditieve beperking voor het dovenvoetbal te interesseren. Dat betekent voor jou nog meer medespelers in de toekomst! Ook als je liever in een regulier team voetbalt wordt dat nu gemakkelijker. De KNVB wil namelijk extra aandacht besteden aan hoe clubs dove of slechthorende voetballers mee kunnen laten doen.

Ongehoord sportief

Deze nieuwe samenwerking binnen het voetbal staat niet op zichzelf. Het past namelijk in het traject Ongehoord Sportief, wat door Gehandicaptensport Nederland en de KNDSB is opgestart. Zij hebben de uitdaging uitgesproken om meer mensen met een auditieve beperking in beweging te krijgen. Integreren bij reguliere sportclubs is een van de doelen die aan Onbeperkt Sportief zijn gekoppeld. Veel sporters met een gehoorbeperking hebben namelijk ook aangegeven dat ze graag bij een ‘gewone’ sportclub zouden willen sporten, maar dat ze daar nog drempels bij ervaren. In het voetbal is op dat vlak weer een belangrijke stap gezet!

Heb je nu zelf ook zin gekregen om te gaan voetballen? Kijk dan in de sportzoeker voor een club bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: