Direct door naar content
'Meer ruimte nodig voor aangepast fietsen' afbeelding nieuwsbericht

'Meer ruimte nodig voor aangepast fietsen'

16 oktober 2021

Fietsen is een hele geschikte activiteit als je een beperking hebt. Dat kan op een tandem, handbike, aankoppelfiets of ligfiets; voor iedereen is wel een mogelijkheid om de fietspaden op te gaan. Alleen op die fietspaden is eigenlijk nog te weinig ruimte voor fietsers met een lichamelijke beperking. De Fietersbond wil daarom meer aandacht voor de toegankelijkheid van de fietspaden.

In de Week van de Toegankelijkheid kwam belangenorganisatie de Fietsersbond met een rapport over de toegankelijkheid van de fietspaden in Nederland. Directeur Eshter van Garderen heeft gemerkt dat veel gemeenten hier nog helemaal geen oog voor hebben. “De meeste fietsinfrastructuur wordt ontworpen voor jonge fitte fietsers op een tweewieler. Die hebben geen moeite met smalle of hobbelige fietspaden, en tillen ook zonder moeite hun fiets in een etagerek. Als je op een driewielfiets of een handbike moet rijden, dan kijk je daar heel anders naar.”

Meer ruimte in fietsenstallingen

In het rapport komt de Fietsersbond al met een aantal verbetervoorstellen. Zo kunnen in fietsenstallingen speciale plaatsen worden gereserveerd voor aangepaste fietsen. Een ander belangrijk punt zijn de fietspaden: die zijn niet waterpas waardoor het fietsen met bijvoorbeeld een driewieler niet prettig is. Daarnaast stelt de bond dat bij omleidingen meer rekening gehouden kan worden met fietsers met een beperking. Niet iedereen kan met hetzelfde gemak door een berm of over een zandpad fietsen.

Aanschaf fietsen

De Fietsersbond beperkt zich niet tot de fietspaden en stallingen. Ze vinden namelijk ook dat aangepaste fietsen beter beschikbaar moeten zijn. “Aangepaste fietsen zijn relatief duur en dus niet voor iedereen zomaar te betalen”, zegt Van Garderen. Dat de voorzieningen bij de WMO-loketten per gemeente verschillen helpen daar niet bij. Dat zou volgens de Fietsersbond moeten veranderen, zeker omdat een aangepaste fiets veel vrijheid kan bieden. “Bovendien is het veel gezonder om te fietsen in plaats van het gebruik van een scootmobiel die wel vergoed wordt, want in beweging blijven is veel beter voor je gezondheid. Daar moeten we als samenleving in investeren.”

Ben jij nog op zoek naar een hulpmiddel om met jouw beperking te gaan fietsen? Kijk dan eens bij naar de mogelijkheden van Uniek Sporten Hulpmiddelen. Wij helpen je graag bij het lenen van bijvoorbeeld een handbike of aankoppelfiets of zelfs bij de financiering van een aangepaste fiets.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: