Direct door naar content
Speel jij straks rolstoelrugby bij TeamNL? afbeelding nieuwsbericht

Speel jij straks rolstoelrugby bij TeamNL?

19 oktober 2021

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdagende sport? Door veel verschillende sporten uit te proberen kom je vanzelf een sport tegen die helemaal bij jou past. Ben jij bijvoorbeeld een echte teamplayer en kun je wel tegen een stootje? Dan is rolstoelrugby misschien wel het proberen waard. En wie weet heb je veel meer in je en stoot je door tot de selectie van TeamNL. Ze zoeken nog onontdekt talent!

In je zoektocht naar de perfecte match voor jou als sporter met een beperking is het goed om zoveel mogelijk verschillende sporten te testen en te proberen. Zo kom je vanzelf op die ene sport waar jij plezier in hebt en waar je je grenzen in kunt verleggen. Dat zoeken kun je eenvoudig beginnen in de Sportzoeker, waar je alle mogelijke sporten terugvindt. Je kan ook op andere manieren geïnspireerd raken: door een vriend of een klasgenoot die een bepaalde (aangepaste) sport doet of doordat je ergens iets leest over een te gekke sport.

Voor veel lichamelijke beperkingen

Rolstoelrugby is zo’n sport waar je misschien niet iedere dag over hoort. Het is zeker het proberen waard als je een lichamelijke beperking hebt. Veel rolstoelrugbyers hebben een hoge dwarslaesie, maar deze sport is eigenlijk met heel veel lichamelijke beperkingen geschikt.

Murderball

Deze paralympische sport is eigenlijk een combinatie van basketbal, ijshockey en rugby. Rolstoelrugby wordt ook wel ‘murderball’ genoemd vanwege het harde karakter van de sport. Het is echt een contactsport waarbij je tegen een stootje moet kunnen en je moet zelf ook niet vies zijn om een duw uit te delen. Je moet dus niet gek opkijken als iemand keihard op jouw rolstoel botst om je uit je evenwicht te brengen zodat je de bal verliest. En andersom mag jij natuurlijk ook op de ander inrijden om de bal af te pakken. Het belangrijkste is natuurlijk scoren: dat doe je door met de bal over de doellijn van de tegenstander te rijden. Je moet daarbij met twee wielen over de lijn zijn geweest.

Stevige rolstoelen

De rolstoelen bij rolstoelrugby zijn door het vele contact met de andere spelers ook extra verstevigd. De wielen zijn bijvoorbeeld al helemaal dichtgemaakt met een metalenplaat om inkomende klappen op te vangen. Verder hebben de stoelen van aanvallers extra bumpers die het moeilijk maken om ze tegen te houden. De verdedigers hebben weer een soort uitstekend rekje om juist de positie vast te houden.

TeamNL zoekt toppers

Deze sport kan door zowel mannen als vrouwen gespeeld in teams van vier spelers. Je kan aan deze sport beginnen op een recreatief niveau. In Nederland hebben we een aantal verenigingen die wekelijks in revalidatiecentra trainen. Daar kun je zo aansluiten om eens te kijken of rolstoelrugby jouw sport is. Misschien opent dit jouw ogen helemaal en vind je hierin de sport om boven jezelf uit te stijgen. Je kunt meer dan je denkt!

Het is hierbij zeker goed om te weten dat TeamNL Rolstoelrugby op dit moment versterking zoekt. Als je van actie houdt en ook balvaardig bent dan moet je zeker niet aarzelen om je aan te melden. Meer informatie vind je hier en deze video geeft vast ook genoeg inspiratie.

Wil je meer weten over deze sport? Kijk dan op de pagina over rolstoelrugby.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: