Direct door naar content
Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie afbeelding nieuwsbericht

Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie

21 oktober 2021

Via Uniek Sporten Uitleen kon Bas gemakkelijk een handbike uitproberen. Aangezet door zijn fysiotherapeut wilde hij graag met handbiken beginnen. Zeker nadat hij Jetze Plat had gezien leek hem zo’n snelle fiets ook stoer. Met die fiets deed hij samen in een team al een triathlon en nu denkt hij al aan een volgend doel: een berg op. “Het is bij mij begonnen met inspiratie, dat is doorgeslagen naar enthousiasme en nu wil ik zelfs presteren.”

Bas leeft al zo’n vijftien jaar met de ziekte MS. “Ik ben nu wel door de acceptatiefase heen en dat helpt heel erg bij het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Daar hoort dit zeker bij”, zegt hij enthousiast. Zijn fysiotherapeut had het eerste zaadje geplant voor de ontdekking van handbiken. Van paratriatleet en handbiker Jetze Plat kreeg hij nog meer inspiratie. “Dat wat hij doet vond ik stoer en ik wilde ook iets doen met een stoere uitstraling.”

Inspiratie van Jetze Plat

Via Stichting Omni Sportief Tilburg reed hij met een aankoppelfiets al mee met allerlei recreatieve fietstochten. Dat was gezellig, maar hij wilde ook iets sportiever bezig zijn. Met de beelden van Jetze Plat in zijn achterhoofd ging hij zich eens oriënteren op een handbike. Vanuit Omni Sportief kreeg hij de tip om eens bij Uniek Sporten Uitleen te informeren. “Ik heb Uniek Sporten gebeld en dat was echt fantastisch. Mijn verzoek was meteen ontvankelijk. Dat hoopte ik al, want als je beren op de weg ziet dan houdt dat tegen.”

Enige tijd later stond een medewerker van Welzorg bij hem voor de deur. “Dan komen ze met zo’n schitterende fiets aan, met iemand die er verstand van heeft om alles uit te leggen en af te stellen. Ik vroeg nog: ‘mag ik ‘m even uitproberen’. Waarop hij antwoordde dat de fiets een half jaar mag blijven staan. Dat is toch fantastisch! Zo breng je mensen in beweging!”

Vooruitgang

Voor het fietsen met zijn handbike vond hij ook nog twee buddy’s die met hem mee wilden. “Ik kan zelf niet in en uit die fiets komen, zij helpen mij daarbij. Onderweg word ik door steeds door een van hen begeleid, dat is ook beter voor de veiligheid in het verkeer. En het is veel gezelliger als je met zijn tweeën op pad gaat.” Hij pakte het fietsen goed op met een trainingsschema, waardoor hij snel verbeterde. “Ik ging twee keer per week fietsen. Dan kreeg ik hartstikke leuke reacties in het dorp. Ik voelde ook dat ik vooruitging. Je lichaam ontwikkelt zich: je wordt sterker en je krijgt meer uithoudingsvermogen. Ik voelde dat het mij goed deed. Daardoor word je ook enthousiaster.”

“Door Uniek Sporten ging het handbiken van een idee naar werkelijkheid"

Bas van Loosdrecht

Triatlon met een team

Bas zocht daarom naar een doel om naartoe te trainen. De X-triatlon die Omni Sportief organiseerde voor sporters met een beperking was perfect voor hem. “Zwemmen en lopen kan ik niet, maar met een team waarbij ik het fietsonderdeel voor mijn rekening nam ging dat wel.” Vanuit Better Today, een informatieplatform voor mensen met MS, werd een team gevormd met twee andere MS’ers. “Dat was echt fantastisch. Met een doel wordt sporten nog leuker.” De triatlon zelf waarbij hij 20 kilometer fietste ging boven verwachting goed. Hij vond het vooral een hele bijzondere ervaring met de andere dertig deelnemers.

Nieuw doel

Het fietsen smaakt daardoor voor Bas naar meer. Hij is met de WMO in zijn gemeente en mogelijk in combinatie met de financieringsmogelijkheden van Uniek Sporten Hulpmiddelen bezig met een eigen handbike. Hij heeft ook al een nieuw doel voor ogen. “Ik wil een berg op. Omni Sportief Tilburg gaat de Grand Ballon op in de Vogezen. Dat is 18 km met een gemiddelde stijging van 6%. Dat is zwaar en daar ga ik nu hard naartoe werken.”

Oplossingen vinden

De mogelijkheid om zijn handbike eerst een half jaar op proef te hebben is voor Bas een grote uitkomst geweest. “Door Uniek Sporten ging het van een idee naar werkelijkheid. Je kunt je wel een voorstelling maken van hoe het is om in zo’n fiets te zitten maar het is nog maar de vraag of je het ook echt kan. Die onzekerheid had ik ook. Met uitproberen vind je oplossingen die je misschien eerst niet had gezien.” En andersom kan natuurlijk ook, voegt hij toe. “Kom je erachter dat je het misschien niet kan of dat je een sport niet leuk vindt, dan kun je met Uitleen door naar iets anders.”

Wil jij net als Bas ook een sport uitproberen en heb je daar nog een hulpmiddel voor nodig? Kijk dan naar de mogelijkheden van Uniek Sporten Uitleen in jouw gemeente. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: