Direct door naar content
Bij boksen kun je al je energie kwijt! afbeelding nieuwsbericht

Bij boksen kun je al je energie kwijt!

03 november 2021

Heb jij te veel energie die echt je lijf uit moet? Of misschien zoek je gewoon een stoere sport waar je mentaal en fysiek sterker van kunt worden? Dan is boksen zeker iets voor jou om te proberen! Deze vechtsport kun je ook met allerlei beperkingen beoefenen: bijvoorbeeld vanuit een rolstoel, met een visuele beperking of met CP. Bij steeds meer sportscholen kun je ook speciale boksles krijgen die op jou is aangepast.

Boksen is een tactische vechtsport waar veel meer bij komt kijken dan alleen rake klappen uitdelen. De coördinatie tussen je handen, voeten en ogen zijn namelijk erg belangrijk bij deze sport. Of je nu een tegenstander of een bokszak een stoot geeft: de energie die je in die klap kwijt kunt is natuurlijk heerlijk. En dat geeft ook weer nieuwe energie door de adrenaline die vrijkomt.

Aangepaste sportscholen

Misschien denk je dat boksen helemaal geen sport is voor mensen met een beperking. Dan heb je het toch mis, want ondertussen doen al heel veel sporters met allerlei beperkingen aan boksen. Dat komt ook doordat steeds meer sportscholen aangepaste trainingen aanbieden.

Boksen in een rolstoel

In Nieuwerkerk aan den IJssel is vechtsporttrainer Antoine Schutte al een paar jaar geleden begonnen met een sportschool waar iedereen welkom is: No Limits Gym. Hij heeft daar bijvoorbeeld ook een rolstoeltoegankelijke ring laten bouwen, zodat je daar ook in je rolstoel kunt komen boksen.

Uitlaatklep

Boksen is volgens Schutte echt een goede uitlaatklep als je een beperking hebt, want je hebt misschien al veel meegemaakt en daardoor ook meer frustraties opgebouwd. “Wat is er dan lekkerder dan om op zo'n bokszak alles van je af te meppen? Je moet ook nog goed nadenken bij al die combinaties met links en rechts. Je bent zo een uur vrij van al je zorgen en je gaat moe en voldaan naar huis."

Felgekleurde bokszakken

Ook als je blind of slechtziend bent kun je dat energieke gevoel van boksen krijgen. Met een kleine aanpassing en wat extra begeleiding kun je namelijk ook losgaan op een zak. Schutte is daar in zijn school mee gaan experimenteren door felgekleurde bokszakken op te hangen en op de grond een markering op de grond zodat je weet waar je moet staan om de zak te raken.

Mentaal sterker

Als je de smaak van het boksen echt te pakken hebt kun je zelfs aan wedstrijden denken. Op dit moment is rolstoelboksen bijvoorbeeld erg in ontwikkeling, maar ook met andere beperkingen kun je ver komen in deze sport als je dat zou willen. Dennis Verhoeven is bijvoorbeeld geboren met misvormde handen en voeten en een spierziekte, maar in het boksen wordt hij niet voor niets The Sledgehammer genoemd. Zijn rake klappen leverde hem een Europese en Wereldtitel in het middengewicht op. In de ring vergeet hij zijn beperking. Hij is zowel fysiek als mentaal sterker geworden door boksen, vertelde hij in een eerder interview. “Het leven is als een bokswedstrijd. Er komen klappen die je kunt opvangen en klappen die je kunt uitdelen.”

Wil je zelf ook een ring in stappen? Kijk dan op de pagina over boksen voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: