Direct door naar content
Waterbasketbal is echt een sport om te proberen afbeelding nieuwsbericht

Waterbasketbal is echt een sport om te proberen

16 november 2021

Soms hoor je ineens over een sport waar je nog niet eerder over hebt gehoord of gelezen. Waterbasketbal is waarschijnlijk zo’n sport. Wat extra leuk is aan deze sport: het is speciaal bedacht voor sporters met een beperking en het is ook voor iedereen toegankelijk. In een team zit je met spelers met allerlei beperkingen. Supergezellig!

Waterbasketbal is een sport voor echte waterratten. Je kunt het vergelijken met waterpolo, maar dan net even anders. Vooral het doel waar de bal in moet is anders. Waar je bij waterpolo op een breed recht doel moet schieten, moet je bij waterbasketbal op een drijvende basket mikken.

Wat heb je nodig?

Het materiaal wat je nodig hebt voor deze sport lijkt ook op waterpolo. Zo heb je natuurlijk een zwembroek of badpak nodig en gebruik je dezelfde caps zoals waterpoloërs die dragen. Die zijn bedoeld om teams te maken met blauwe of rode caps. Het is misschien overbodig om te vermelden maar voor deze sport heb je wel een b-zwemdiploma nodig.

Scoren in de drijvende basket

Waterbasketbal is in de jaren tachtig speciaal bedacht voor mensen met een beperking, maar eigenlijk kan iedereen deze balsport doen. Dat maakt het eigenlijk ook juist zo leuk en vooral een hele inclusieve sport! Bij een wedstrijdje wordt in het zwembad met lijnen een veldje gemaakt van 15 bij 8 meter met twee drijvende baskets. Het gaat in zo'n potje van twee keer zeven minuten om het samenspelen en vooral het scoren in de basket van de tegenpartij. Met je team moet je natuurlijk ook zorgen dat de tegenpartij niet bij jullie scoort. Iedere score levert één punt op en een score uit een strafworp levert je twee punten op.

Samen een sterk team

Je speelt in teams van vijf, die meestal ook gemengd zijn. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes en verschillende handicaps kunnen in hetzelfde team spelen. Zo leer je ook verschillende mensen kennen. En iedereen heeft weer zo zijn eigen krachten, waardoor je samen een sterk team kunt vormen.

Inclusieve spelregels

De spelregels zijn ook zo gemaakt dat alle type handicaps met elkaar kunnen spelen. De belangrijkste regel is dat je niet met de bal mag zwemmen, zoals dat bij waterpolo wel mag. Je moet dus overspelen naar je teamgenoten. Je mag de bal ook niet te lang vasthouden voor je hem verder gooit: na vier seconden moet je de bal afgeven aan de tegenstander. Of je de bal met één hand of twee handen gooit en vangt maakt niet uit: dat mag allebei. Als laatste regel geldt dat je elkaar niet mag aanraken tijdens het spel.

Wil je meer weten over deze leuke balsport? Ga dan naar de pagina over waterbasketbal voor alle informatie en een club bij jou in de buurt!

Foto: via Gesposs

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: