Direct door naar content
“In de werpstoel vergeet ik mijn beperking” afbeelding nieuwsbericht

“In de werpstoel vergeet ik mijn beperking”

25 november 2021

Bij atletiek kun je denken aan de hardlooponderdelen, maar het werpen is ook een belangrijk onderdeel van deze sport. En het is ook nog eens heel goed mogelijk als je een beperking hebt. Dat laat Noortje van Bindsbergen (37) graag zien. Zij heeft CP, maar vond in het zittend werpen van een speer, discus of kogel haar ultieme uitlaatklep. Dit jaar zette ze met speerwerpen al een Nederlands record op haar naam.

Bij Noortje is vrij laat vastgesteld dat zij CP heeft. Ze heeft tot haar tiende aan voetbal gedaan waarna ze op atletiek ging. “Met de looponderdelen werd ik altijd laatste, maar bij de werponderdelen kon ik aardig meekomen. Dat vond ik leuk. Ik wist: dit is het.” Omdat ze zich op die leeftijd nog niet kon specialiseren in het werpen stopte ze na twee jaar weer en ging ze weer terug het voetbalveld op.

Zittend werpen

Het werpen uit de atletiek was toch in haar hoofd gaan zitten. Zes jaar geleden was ze daarom maar zelf op onderzoek uitgegaan bij de atletiekvereniging bij haar in Zevenaar. “Eerst ben ik dat staand gaan doen, met de rolstoel achter mij. Toen kon ik nog iets uit stand doen. Ik wist ook nog niet van zittend werpen af. Dan plofte ik weer in mijn stoel als het niet meer ging met mijn benen.”

Vrolijker

In het zittend werpen vanuit een speciale werpstoel vond Noortje later na wat speurwerk voor haar de ideale oplossing. “Als ik in de werpstoel zit dan kan ik mij helemaal afsluiten van de wereld. Even mijn handicap vergeten en alleen aan je sport denken. Mensen zeggen ook dat ik veel vrolijker ben nu. Met mijn handicap zijn veel dingen verbeterd. Alles gaat makkelijker. Ik word er een ander mens van.”

Motorische training

Het sporten heeft in die zin voor haar in het dagelijks leven voor een verandering gezorgd. “Ik heb een hersenbeschadiging dus de aansturing in mijn armen en benen zijn niet goed, dat geldt ook voor mijn romp en mijn lijf. Ik heb links een beperkte armfunctie, maar ik merk met baloefeningen dat daar vooruitgang in zit. Het krachtverschil zal ik altijd blijven houden, ik kan met links geen vuist maken, maar de aansturing gaat beter. Voor mij is het werpen echt een motorische training, ik hoef niet meer de saaie oefeningen van de fysio meer te doen”, zegt ze lachend.

"Ik wil iedereen laten zien: als je een motorische beperking hebt dan hoef je niet te schamen om iets te proberen wat moeilijker is. Ik zie het juist als een uitdaging.”

Noortje van Bindsbergen

Uitdaging

Noortje wil graag laten zien dat sport heel veel voordelen heeft als je een beperking hebt. “Iedereen moet kunnen sporten. Ik doe het op hoog niveau maar je kunt het ook als therapie gebruiken. Het buiten zijn alleen al helpt ook. Je komt onder de mensen. Ik wil in ieder geval laten zien: als je een motorische beperking hebt dan hoef je niet te schamen om iets te proberen wat moeilijker is. Ik zie het juist als een uitdaging.”

Paralympische droom

Als het om grote uitdagingen gaat dan heeft Noortje een groot doel voor ogen: meedoen aan de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Dat zou het ultieme podium zijn om te laten zien dat je zittend ook kunt speerwerpen en kogelstoten. Tot die tijd promoot ze het zittend werpen net zo hard, want ze gunt meer mensen met een motorische beperking de ontdekking die zij deed. Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden heeft ze een belangrijke tip: “Ik zou gewoon bij de atletiekvereniging in de buurt vragen naar de mogelijkheden. Niet alle banen zijn aangepast maar dat wordt wel steeds meer. Ik hoop dat steeds meer mensen gaan denken: oh ja, dit is ook mogelijk!”  

Wil je meer weten over de werponderdelen bij atletiek? Kijk dan eens op de atletiekpagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: